Magazin
Zagrebačka filharmonija zbog Putina skinula Čajkovskog sa repertoara Otkazan je i koncert Ruska serenada
#

Zagrebačka filharmonija je skinula sa večerašnjeg programa koncerta u dvorani “Vatroslav Lisinski” niz kompozicija Petra Iljiča Čajkovskog. Upravnik filharmonije Mirko Boch kazao je da će se “na taj način izraziti solidarnost s ukrajinskim narodom i umjetnicima”. Italijanski capriccio, op. 45, op. 35 i 4. simfonija u f-molu op. 36 zamijenit će se djelima drugih kompozitora.

– Juče smo imali veoma sumornu probu. Imamo nekoliko kolega iz Ukrajine koji su bili jako potreseni, ali svi smo se loše osjećali, shodno tome promijenili smo i program koncerta. Ne radimo to samo mi, nego i mnogi drugi orkestri širom svijeta – rekao je Boch za „Jutarnji list„, te dodao kako su oni umjetnici, te da im je muzika jedini način na koji se mogu boriti.

Otkazan je i koncert Ruska serenada

Premda je muzika univerzalna i potrebna je svima, Boch kaže kako niko u ovim trenucima ne smije biti ravnodušan na trenutna događanja. Ističe kako je ideja utanačena sa šefom dirigentom Dawidom Runtzom, Poljakom kojeg je situacija u Ukrajini veoma uznemirila.

– U teškim trenucima srca su najveća, humanost i zahvalnost postaju imperativi, a čovjek čovjeku najbolji prijatelj. Naše misli su sa onima koji žele mir u ovom teškom vremenu – poručuje Boch.

Na stranicama zagrebačkog HNK objavljeno je kako se planirani koncert Ruska serenada, koji je trebalo da bude izveden 6. marta, otkazuje, no upravnik Opere Giorgio Surian nije bio dostupan za komentar.

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.