Magazin
Žana Arnautović, studentica ALU dobitnica Njujorške umjetničke rezidencije 2019
#

Studentica grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu Žana Arnautović dobitnica je Njujorške umjetničke rezidencije za 2019. godinu.

Kao nagradu za njen rad na dizajnu promotivnih materijala za Bosanskohercegovački Film Festival 2018 (BHFF) Arnautović će posjetiti New York tokom festivala i predstaviti svoj projekt pred BHFF publikom.
 
U 2019. godini šest studenata sa ALU, u saradnji sa kustoškim timovima u Sarajevu i u New Yorku, predali su svoje umjetničke prijedloge na konkurs. Odabrana je Žana Arnautović čiji rad prikazuje BHFF logo koji pokazuje Njujork, pod imenom "Velika Jabuka", okružen historijskim građevinama u Sarajevu i New Yorku.

ALU i BHFF vjeruju da će posjeta New Yorku biti od velikog značaja za akademski i profesionalni razvoj Žane Arnautović, kao i inspiracija za ostale sudionike konkursa.

Od 2015. godine ALU i BHFF rade u kolaboraciji na izradi grafičkog dizajna koji se koristi za promotivne svrhe bh. film festivala u New Yorku, te u tu svrhu svake godine organizuju natječaj za studente grafičkog dizajna na trećoj i četvrtoj godine na ALU da pripreme grafičke prijedloge koji su se koristili na BHFF-u, saopćeno je iz BHFF-a.

Cilj projekta je da se pripremi umjetnički rad koji predstavlja identitet BiH i New Yorka, te koji bi tumačio kako se te dvije različite kulture preklapaju kroz BHFF. Teme filma, identiteta, dislokacije, i kulturoloških stereotipa su uključene u odabranu umjetničku viziju i rješenje.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.