3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Plenković: Hrvatska i danas osjeća posljedice totalitarnih režima

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade Hrvatske osvrnuo se na obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koji se obilježava i u Hrvatskoj, rekavši kako Hrvatska i danas osjeća posljedice vladavine nedemokratskih režima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Danas se obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava kojeg je 2011. godine potvrdio i Hrvatski sabor.  Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković jutros je na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj u pratnji troje ministara zapalio svijeće kako bi Vlada u okviru politike njegovanja kulture povijesnog sjećanja odala počast žrtvama nedemokratskih režima 20. stoljeća.

- OGLAS -

– Ti režimi su u Hrvatskoj i u ostalim europskim zemljama doveli do tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava, temeljnih sloboda, likvidacija političkih neistomišljenika. Zbog težine i opsega takvih nepravdi i zločina posljedice vladavine nedemokratskih režima osjećaju se, nažalost, i danas -, poručio je Plenković.

Upozorio je na potrebu nedvosmislene osude masovnih kršenja ljudskih prava, njihovog znanstvenog istraživanja i dostojanstvenog obilježavanja mjesta stradanja kao minimuma demokratskog identiteta Hrvatske.

– Adekvatno suočavanje s prošlošću, koje uključuje pijetet i satisfakciju žrtvama i njihovim obiteljima, otklon od svakog totalitarizma te primjereno obrazovanje mladih o zločinima nedemokratskih sustava, nužno je za usredotočeno sučeljavanje s izazovima sadašnjosti i budućnosti –, poručio je.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. augusta europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009.

Slijedom toga, 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. augusta spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA