17 C
Sarajevo
16.04.2024

KK Bosna zapisana u historiju Eurolige koja slavi 60 godina postojanja

Najjače evropsko klupsko košarkaško takmičenje, Euroleague, datira, pod aktuelnim i/li nekadašnjimimenom Kup šampiona, ravno šest decenija, odnosno, ove sezone obilježava veliki jubilej.

Euroleague su kroz historiju osvajali mnogi klubovi, preciznije, njih dvadeset i šest, a najviše puta su to učinili španski Real iz Madrida sa deset titula prvaka, i ruski CSKA Moscow sa sedam takvih trofeja, dok se i BiH može pohvaliti da ima jedan klub koji je svojevremeno bio prvak Evrope, KK Bosna Sarajevo.

Nekada je sarajevski košarkaški klub Bosna punio Skenderiju i sa radošÄ‡u se išlo na utakmice ovog kluba. Bosna je bila ponos gradi, studenti su bili dika, a mladi košarkaši su uvijek mogli biti uzor u domaćim igračima. Seniorski tim Bosne je tada ostvario velike rezultate. 

- OGLAS -

Upravo su pomenuti evropski košarkaški velikan, CSKA Moscow, i najugledniji bosanskohercegovački klub Bosna iz Sarajeva, jedini u historiji takmičenja kojem je pošlo za rukom da ovo najveće evropsko kluspko takmičnje osvoji bez da su u timu imali ijednog stranog košarkaša.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA