5 C
Sarajevo
25.04.2024

Porodice žrtava dočekala poruka “Kolji balije”, ispisana unutar zloglasnog lovačkog doma

Članove porodica žrtava koji su došli na obilježavanje godišnjice zločina nad 42 zarobljena civila iz Čajniča, koji su sprovedeni u lovački dom na Mostini, a potom ubijeni, na zidovima ovog ruševnog zdanja dočekali su iscrtani krstovi s ocilima.

Unutar objekta, koji očigledno koriste i migranti prilikom prolaska kroz BiH, pored njihovih grafita ispisana je i zastrašujuća poruka: „Kolji balije!

– Mislili smo da ćemo, obilježavajući ovaj događaj ovdje, skrenuti pažnju onih koji su ovo počinili i naredili da na neki način izraze kajanje, ali do toga neće doći. Šta je to u ljudima, šta se to dešava s njima, zašto ne mogu da prihvate činjenicu da su neljudi iz njihovog naroda ovo počinili i sami ne osude to? Ovo je dno dna – kazao je potpredsjednik SO Čajniče Izet Alihodžić.

- OGLAS -

Ignorirajući uvredljive poruke, desetine članova porodica su prisustvovale učenju Jasina te su odale počast svim šehidima Čajniča, ali i BiH. U maju 1992. godine na Mostini je ubijen i otac Ahmedina Agovića.

– Na autobuskoj stanici su mu prišli pripadnici neke njihove formacije, odveli ga u zatvor na neko ispitivanja, a odatle ga proslijedili ovdje. Kasnije sam dobio informaciju da mu je ovdje bilo hladno, pa mu je jedan komšija donosio džemper. Drugi komšija je ovdje dolazio u vrijeme objedovanja. Bili su poredani tu i niko nije smio glavu da podigne. To je posljednja informacija da je viđen. Kukavički odveden, ubijen i još ga nismo našli – kaže Agović.

– Sve nas boli to što je proživio naš narod, ali još više nas boli činjenica da golgote koje su nam činili zločinci ne prekidaju ni danas. Nastoji se poistovjetiti žrtva i zločinac. Boli nas i što ratni zločinci nisu adekvatno kažnjeni, a mnogi nisu procesuirani nikako – poručio je čajnički imam Avdo ef. Šišić.

Skupu su prisustvovali i delegacija Vlade BPK Goražde, s premijerkom Aidom Obućom, te muftija goraždanski Remzija ef. Pitić. Kraj zloglasnog zdanja, na kojem tragovi puščanih hitaca i danas svjedoče o bešćutnosti zlikovaca, položeno je cvijeće.

Fotogalerija: Dnevni Avaz

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA