15 C
Sarajevo
28.03.2024

Michel u UN-u: Korona nas zatekla, predlažem međunarodnu povelju o pandemijama

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel predložio je danas u Ujedinjenim nacijama “međunarodnu povelju o pandemijama” bez određivanja roka za sastavljanje takvog dokumenta.

“Broj epidemija je posljednjih decenija povećan i bili smo zatečeni (sa korona virusom). Postoji određeni neuspjeh i morat ćemo da izvučemo lekcije iz toga”, rekao je Michel na virtuelnom samitu o korona virusu u organizaciji Generalne skupštine UN-a.

Michel je dodao da je istovremeno “uspjeh u proizvodnji vakcine” rezultat međunarodne solidarnosti.

- OGLAS -

“U svjetlu budućih pandemija, trebalo bi da sada taj pristup stavimo na papir strukturiranjem kolektivnih kapaciteta za predviđanje, pripremu i upravljanje takvom vrstom krize. Predlažem da to učinimo putem međunarodne povelje o pandemijama”, rekao je predsjednik Evropskog savjeta. 

Charles Michel je dodao da bi takva povelja trebalo da uđe u okvire Svjetske zdravstvene organizacije i da ima za cilj da se postigne “napredak u svim oblastima u kojima postoji interes za jačanje saradnje”.

Prema njegovim riječima, to bi podrazumijevalo bolju kontrolu rizika, razvoj znanja i nadgledanje pojave infektivnih bolesti kod životinja, koje bi mogle da pređu na ljude.

Povelja bi omogućila bolje finansiranje i koordinaciju istraživanja, upozoravanje i razmjenu informacija, naveo je Michel i dodao da treba garatovani pristup vakcinama, testovima i ljekarskoj njezi za buduće pandemije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA