Magazin
Šta Bono Vox znači za Sarajevo: Irac koji je pokušavao zaustaviti rat u BiH Bono je ljubav prema Bosni i Hercegovini prvi put dokazao 17. jula 1993., kada se iz Bolonje javio putem satelitskog linka
#

Sarajlije su u euforiji nakon što je potvrđeno da veliki čovjek i umjetnik Bono Vox dolazi na crveni tepih 27. Sarajevo Film Festivala.

Veza između grupe U2 i Sarajeva postoji već odranije, i to iz 1993. godine, kada je ova grupa bila na ZooTV turneji i kada su pokušavali skrenuti pažnju na rat u Bosni i Hercegovini.

Bono je ljubav prema Bosni i Hercegovini prvi put dokazao 17. jula 1993., kada se iz Bolonje javio putem satelitskog linka. Četiri godine kasnije s članovima svoje grupe stigao je u Sarajevo.

Svakako treba napomenuti i njihovu pjesmu ''Miss Sarajevo'', posvećenu Ineli Nogić, a koja je objavljena u novembru 1995. godine. Bono Voks ima pasoš Bosne i Hercegovine i dokazani je prijatelj naše države koji je skrenuo pažnju svjetske javnosti na rat u BiH.

Republika Irska je priznala nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine 7. aprila 1992. na samim počecima rata u našoj zemlji.

Treba spomenuti da je 1997. godine održan spektakularni koncert legendarne irske grupe U2, pred više od 50.000 posjetilaca na stadionu Koševo, pod vedrim nebom, piše Avaz.

Nastupili su oni tada u sklopu svoje turneje "PopMart", kada su izdali svoj album "Pop", a za glavni grad BiH to je bila magična noć i bio je centar svijeta. Kao predgrupa nastupili su sarajevski bendovi "Sikter" i "Protest".

Prije 24 godine održan je spektakl grupe U2, a "Sikter" je tom prilikom izveo himnu "Jedna si jedina".

Bono Voks je na taj način održao obećanje koje je dao za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu da će svirati u Sarajevu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.