15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Naučnici testirali 47 postojećih lijekova za borbu protiv korona virusa

Ideja je potekla od istraživača sa Kalifornijskog univerziteta u San Franciscu koji su smo prije dva mjeseca počeli da prave mapu korona virusa.

Karta prikazuje sve proteine korona virusa i sve proteine koji se nalaze u ljudskom tijelu sa kojima bi ti virusni proteini mogli da komuniciraju.

Teoretski, svako presijecanje na mapi između virusnih i ljudskih proteina je mjesto gdje bi lijekovi mogli da se bore protiv korona virusa.

- OGLAS -

Ali umjesto da pokušaju da razviju nove lijekove koji bi radili na ovim tačkama interakcije, okrenuli su se više od 2.000 jedinstvenih lijekova koje je već odobrila Američka agencija za hranu i lekove (FDA) za ljudsku upotrebu.

Vjerovali su da će negdje na ovoj dugoj listi biti nekoliko lijekova ili jedinjenja koja stupaju u interakciju sa istim ljudskim proteinima kao i korona virus. I bili su u pravu.

Multidisciplinarni tim istraživača sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku (KCRG), identifikovao je 69 postojećih lijekova i jedinjenja koja bi mogla da liječe COVID-19.

Prije mjesec dana počeli su da šalju kutije sa ovim lekovima Institutu “Pasteur” u Parizu i “Mount Sinai” u New Yorku da vide da li se zaista bore protiv korona virusa.

U posljednje četiri sedmice testirali su 47 ovih lijekova i jedinjenja u laboratoriji protiv živog korona virusa. Identifikovali su snažne rezultate liječenja kao i dva odvojena mehanizma kako ovi lijekovi utiču na SARS-CoV-2 infekciju.

Otkrića su objavljena krajem aprila u časopisu “Nature”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA