5.5 C
Sarajevo
19.03.2024

Obilježavanje Dana Unsko-sanskog kantona

Posjetom spomen-obilježju na mjestu stradanja članova visoke delegacije Republike Bosne i Hercegovine u Slunju, prijemom za članove njihovih porodica, polaganjem cvijeća i odavanjem poštovanja braniocima na mezarjima i grobljima u Bihaću, te svečanom akademijom, jučer i danas se obilježava manifestacija Dana Unsko-sanskog kantona (USK).

Naša obaveza je da se s velikim poštovanjem i zahvalnošću sjećamo doktora Irfana Ljubijankića i svih članova delegacije koja je prisustvovala konstituirajućoj sjednici Unsko-sanskog kantona 1995. godine i koja je na povratku u Sarajevo tragično stradala. Učinit ćemo sve da već dogodine napravimo značajan pomak kada je u pitanju izgradnja Spomen parka u Slunju i to smo obećali i članovima porodice – rekao je ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida USK-a Ermin Zulić.

Članovi trenutnog saziva kantonalne vlade i Skupštine USK-a, osim zahvalnosti braniocima ovog dijela države i uspomene na tragično stradalu delegaciju, istakli su važnost napornog rada za konkretno poboljšanje života u ovom kantonu.

- OGLAS -

“Nažalost, na 24. godišnjicu prvog kantona u BiH suočavamo se s velikim problemima migracije. Veliki broj naših stanovnika odlazi u zemlje zapadne Evrope u potrazi za boljim životnim uvjetima, a od prije godinu dana nalazimo se i na migrantskoj ruti. S ovim i brojnim drugim problemima možemo se izboriti samo predanim i poštenim radom, ali i značajno većom podrškom državnih i entitetskih institucija, na kojoj moramo insistirati” – istakao je predsjedavajući Skupštine USK Agan Bunić.

Kantonalni ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i ratni načelnik općine Bihać Adnan Alagić naglasio je da se trenutna situacija može promijeniti samo ozbiljnim i zajedničkim djelovanjem političkih lidera u kantonu i lokalnim zajednicama.

“Odavno je već došlo vrijeme da se politički uozbiljimo, da radimo zajedno i transparentno, jer je dosadašnje ponašanje većine lidera Unsko-sanskog kantona, ovdašnjih gradova i općina, posebno njihova razjedinjenost i neslaganje uveliko doprinijelo nezadovoljstvu građana, financijskim dubiozama i drugim problemima s kojima se suočavamo. Moramo se okrenuti strateškom razvoju ovog dijela BiH, jer toliko dugujemo onima koji su za njega položili živote” – dodao je Alagić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA