3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Iračke sigurnosne snage ubile osam demonstranata

Iračke sigurnosne snage ubile su najmanje osam demonstranata u južnom gradu Nassiriya, kada su otvorile vatru da bi rastjerale okupljene na protestima, a vlasti su postavile zajedničke vojno-civilne “krizne ćelije” kako bi zaustavile nemire nakon što su demonstranti spalili iranski konzulat.

Snage sigurnosti otvorile su vatru na demonstrante koji su se u četvrtak prije zore okupili na mostu u Nassiriji, rekli su medicinski izvori. Osam je ubijeno, a deseci su ranjeni u incidentu, prenosi Reuters.

Policijski sat uveden je u južnom svetom gradu Najafu, gdje su demonstranti zapalili iranski konzulat. U gradu su zatvorena poduzeća i vladini uredi, izvijestili su državni mediji.

- OGLAS -

Paljenje zgrade iranskog konzulata eskaliralo je tokom nasilje u Iraku nakon sedmica masovnih demonstracija kojima je cilj srušiti vladu koju Teheran podržava.

Bio je to najsnažniji izraz antiiranskog raspoloženja iračkih demonstranata koji su sedmicama izlazili na ulice u Bagdadu i na jugu Iraka sa većinski šiitskim stanovništvom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA