7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Sirija: U zračnim i kopnenim napadima na Idlib poginula dva civila

U napadima snaga režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i stranih terorističkih grupa koje podržava Iran na naselja u zoni deeskalacije sukoba Idlib i položaje opozicije, poginula su dva civila, javlja Anadolu Agency (AA).

Režimske snage i strane terorističke grupe granatirali mjesta Huveyn i Sukeyk, u Khan Shaykhunu, kao i Latamine na periferiji Hame i distrikt Kefer Zita.

Isto tako, režimski avioni su poletjeli iz baze Khmeimim u Latakiji i izveli zračne napade na položaje opozicije u mjestima Sukeyk, Temaniye i Huveyun.

- OGLAS -

Mustafa Haj Yusuf, ispred Civilne zaštite u Idlibu, kazao je kako su režimske snage u posljednje vrijeme intenzivirale napade na naselja u Idlibu.

”U raketnim napadima koje su režimske snage u poslijepodnevnim satima izveli na Khan Shaykhun poginula su dva civila, a više od pet ih je ranjeno“, rekao je Haj Yusuf.

U eksploziji naprave postavljene na motocikl u centru Idliba, ranjena su dva civila.

U kopnenim i zračnim napadima koje su režimske snage izvele na Idlib od početka godine poginula su najmanje 82 civila, a više od 270 ih je ranjeno.

Uprkos Sporazumu iz Sočija kojeg su u cilj uspostavljanja primirja u Idlibu postigli Turska i Rusija, režimske snage povremeno izvode napade. Opozicija je u skladu s sporazumom postignutim 17. septembra 2018., 10. oktobra 2018. povukla teško naoružanje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA