Magazin
Fudbaler na samrti: "Dođite na moju posljednju večer, neka bude za pamćenje"
# Slobodna Bosna

Fernando Ricksen, bivši holandski fudbaler koji je šest godina igrao za Rangerse i sakupio 12 nastupa za reprezentaciju, svjestan je da broji posljednje dane života.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je 2013. završio karijeru, Ricksen je otkrio da je smrtno bolestan kad mu je dijagnosticiran ALS, odnosno amiotrofična lateralna skleroza, koja udara na živčani sistem i progresivno vodi do potpune paralize.

Ricksen je sad u toj posljednjoj fazi te je iz bolničkog kreveta u Airdrieu snimio videoporuku, u kojoj uz pomoć aparata zove navijače na humanitarnu večer, svoju posljednju.

"Pozdrav. Imam posebnu večer 28. juna. Kako mi postaje sve teže, to će biti moja posljednja večer. Dođite i pretvorite je u večer za pamćenje. Nadam se da se vidimo uskoro", poručio je 42-godišnji Ricksen, koji je karijeru proveo igrajući na desnoj strani obrane i vezne linije.

Večer će se održati 28. 06. u GoGlasgow Urban Hotelu, a ulaznice koštaju 70 funti. Njegovu videoporuku od sinoć je pogledalo više od 300.000 ljudi.

Ricksen je seniorsku karijeru započeo u Fortuni Sittard 1994. i u njoj proveo tri godine prije prelaska u AZ, u kojem je također igrao tri sezone, a 2000. je potpisao za rangerse. Tamo je proveo najbolje dane karijere, sve do 2006. kad je prvo posuđen, a zatim i prodan ruskom Zenitu. Vratio se u Fortunu 2010., a tamo je i završio karijeru 2013. godine. Za reprezentaciju Nizozemske odigrao je 12 utakmica u razdoblju između 2000. i 2003. godine.

Karijera mu je bila prožeta incidentima i problemima s alkoholom, zbog kojih je morao otići i iz Rangersa i Zenita. Pokušavao ga se riješiti apstinencijom, ali naposljetku je morao u kliniku za odvikavanje.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.