Magazin
Glumio je na Instagramu da je bogat: Posljedice su poraz našeg vremena
Bajron je riješio da nedelju dana na svoj Instagram, na kojem ga trenutno prati oko 70.000 ljudi, kači fotke na kojima fejkuje da je bogat. Kako je fejkovao, pitate se?
#

Instagram može da bude predivno mjesto, puno lijepih slika, kreativnih videa i presmiješnih mimova. Nažalost, Instagram takođe često umije da bude i dosta mračno mjesto, na kojem se realnost miješa sa maštom i gdje nikad ne znate da li su slike koje gledate stvarno nečiji život, ili samo precizno izrežirana predstava zarad lajkova. Mladi jutjuber iz Londona Bajron Denton je to najbolje pokazao novim eksperimentom, čiji rezultazi su najbolji pokazatelj toga koliko je uvrnuto ovo vrijeme u kojem živimo.

Bajron je riješio da nedelju dana na svoj Instagram, na kojem ga trenutno prati oko 70.000 ljudi, kači fotke na kojima fejkuje da je bogat. Kako je fejkovao, pitate se? Vrlo jednostavno, uz malo kreativnosti i dosta fotošopa. Tako se, na primjer, slikao kako sjedi u zelenoj fotelji sa časopisom u rukama, i editovao tu sliku tako da djeluje da je u privatnom avionu. Slika je za sedam sekundi skupila 1.000 lajkova, što je daleko više od onoga koliko njegove normalne slike inače imaju reakcija.

Kako bi provjerio kako ljudi reaguju na dizajnersku odjeću i generalno na skupe brendove, Bajron se fotkao ispred Louis Vuitton radnje, a zatim u fotošopu dodao sebi kese u ruke. Slika je skupila preko 8.000 lajkova, što je nekoliko puta više od onoga što inače skupi za bilo koju sliku. Isti scenario je bio i sa svim ostalim fotkma: selfii na kojem nosi brendirani kaiš ima 13.000 lajkova, iako je i prije toga imao nekoliko gotovo istih slika, samo bez dizajnerskog kaiša.

Bajron je na kraju i sam ostao iznenađen rezultatima, a svi oni koji su gledali njegov video su shvatili koliko je stvarno Instagram fejk mjesto.

 
Noizz.rs
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.