2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

BiH optužuje Hrvatsku da naoružava islamiste.

Tok događaja i reakcije tokom cijelog dana 

16:10 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović najavio je u četvrtak kao će u državnom vrhu BiH inzistirati da se do kraja razjasne tvrdnje po kojima su hrvatski obavještajci provodili operaciju tajnog naoružavanja radikalnih islamista u BiH, a istodobno su neke od osoba čija su se imena pojavila u medijima u BiH, uz insinuiranje kako su umiješani u te nezakonitosti, odlučno odbacili takve optužbe te najavili poduzimanje pravnih koraka kako bi zaštitili svoj osobni integriret.

“Ako bude to o čemu su pisali mediji, onda je to vrlo teška stvar i tražit će reakciju BiH”, izjavio je Džaferović tijekom dana za bosanskohercegovačke medije u Bakuu, gdje je sudjelovao na jednoj konferenciji.

- OGLAS -

Dodao je kako su i ranije iz Hrvatske stizale izjave u kojima se “izmišljalo opasnosti” koje dolaze iz BiH, pri čemu je aludirao na tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o terorističkim prijetnjama.

“Hrvatska se prema BiH mora odnositi s uvažavanjem i poštovanjem, kao što se i BiH odnosi prema Hrvatskoj”, kazao je Džaferović.

15:40 O aferi se oglasila i Kolinda. Kaže da su sve to zlonamjerne konstrukcije

15:05 Javilo se i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kategorično odbacuje izjave i tvrdnje ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića o navodnim „tajnim operacijama hrvatskih obavještajaca s ciljem pokazivanja da u Bosni i Hercegovini djeluju naoružane skupine radikalnih islamista – salafista“ kao i o navodnoj umiješanosti generalnog konzula Republike Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića u takvo djelovanje.

Navedene, u cijelosti neosnovane i krajnje tendenciozne tvrdnje očito imaju za cilj dovesti u pitanje uspješnu suradnju dviju država na području borbe protiv terorizma te negativno utjecati na daljnji razvoj sveukupnih odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao dvije susjedne i prijateljske države

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA