10 C
Sarajevo
23.04.2024

EUFOR pokazao da brzo djeluje u slučaju kriznih situacija u BiH

Snage EUFOR-a i sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini su spremne da u veoma kratkom roku daju odgovor na eventulnu kriznu situaciju ili terorističke aktivnosti te da zaštite živote građana i njihovu imovinu – rečeno je nakon vježbe “Brzi odgovor 2019” na Međunarodnom aerodromu Banja Luka.

Simulirana je krizna situacija u kojoj je bio ugrožen aerodrom, razbijen nasilni oblik demonstracija i riješena talačka situacija.

Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak rekao je novinarima da je ovo najveća godišnja vježba koju organizuje EUFOR, s ciljem da pokažu svoje sposobnosti.

- OGLAS -

– Dovedene su naše rezervne snage, koje se nalaze u stanju pripavnosti van BiH, a ove godine dolaze iz Bugarske, Velike Britanije, Rumunije, Grčke te taktičke rezerve u sastavu KFOR-a – rekao je Trischak.

Impresioniran je, kaže, djelovanjem pripadnika agencija za provođenje zakona iz BiH i EUFOR-a.

– Pokazali smo sposobnost da zajedno djelujemo – rekao je komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić smatra da u državi postoje snage koje mogu odgovorniti u slučaju kriznih situacija.

– Shvatajući krajnje ozbiljno bezbjednosne izazove koji se postavljaju pred nas u BiH, već nekoliko godina ozbiljno uvježbavamo rješavanje raznih kriznih situacija, koje bi se mogle dogoditi – rekao je Mektić.

Kaže da su aerodromi vrlo izazovna sigurnosna meta, prvenstveno za terorističke napade.

– Kako bi što bolje zaštitili ove objekte i živote ljudi, danas smo u Banoj Luci simulirali nekoliko kriznih situacija koje smo zajednički rješavali – rekao je Mektić.

Pokazan je, kaže, visok stepen zajedničkog djelovanja, uvježbanosti te spremnost da se vrlo brzo organizuju nakon prvih dojava i rješavaju eventulne krizne situacije.

Zahvalio je Graničnoj policiji, Agenciji za istrage i zaštitu, Ministarstvu unutrašnjih poslova i EUFOR-u te osoblju Aerodroma Banja Luka na učešću u vježbi “Brzi odgovor”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA