11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Apple zvanično kupuje Intelovo poslovanje sa modemima

Već izvjesno vrijeme Apple pokušava da smanji zavisnost od Qualcomma kada su u pitanju modemi za telefone. Tokom nekoliko godina kompanija je koristila Intelove dijelove u svojim telefonima, zajedno sa Qualcommovim rješenjima, ali je nakon dogovora koje su Apple i Qualcomm postigli prije nekoliko mjeseci, Intel izbačen iz ove priče.

To je dovelo i do situacije da Intel napusti tržište sa 5G modemima.

Sada je Apple preduzeo naredni korak, a kompanija je najavila kupovinu Intelovog poslovanja sa modemima za telefone, kako su i sugerisale glasine od ranije. Apple će za ovu akviziciju platiti milijardu dolara, a očekuje se da će sporazum biti okončan tokom četvrtog tromjesečja ove godine. Oko 2.200 Intelovih radnika, koji rade na mobilnim modemima, preći će u Apple, a to će se desiti i sa intelektualnom svojinom i opremom.

- OGLAS -

Nakon što sporazum bude okončan, Apple će u svom vlasništvu imati preko 17.000 patenata za bežične tehnologije – od protokola za celularne standarde do arhitekture modema i operacija. Intel će i dalje moći da razvija modeme za PC, IoT uređaje i autonomna vozila – tačnije, za sve sem za telefone.

Ovim potezom, Apple će omogućiti da se veliki razvoj modema za mobilne uređaje odvija u kompanijinim postrojenjima i pod Apple-ovim nadzorom. Apple se nada da će uspjeti da razvije rješenje koje je konkurentno onome što nudi Qualcomm, a koji će se u iPhone-ima naći za nekoliko godina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA