5 C
Sarajevo
27.04.2024

Đonlagić: Neće doći do obustave finansiranja državnih institucija!

“Povodom najnovije medijske izjave gospodina Milorada Dodika, u funkciji Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kako od ponedjeljka neće biti isplaćene plate državnim službenicima i kako ni on neće dobiti platu u ponedjeljak, želim sa argumentima kazati da takva izjava naprosto nije tačna!, kaže Đonlagić.

Naravno, dodaje on, ne radi se ovdje o bilo kakvoj zabrinutosti o njegovoj plati, već ova izjava ustvari implicira kako će institucije BiH ostati bez finansiranja. To se neće desiti.

Naime, pojašnjava Đonlagić, vrlo eksplicitno je, kroz Zakon o finansiranju institucija BiH, predviđeno otklanjanje zastoja u finansiranju institucija BiH kada Parlamentarna skupština BiH ne usvoji Budžet najkasnije do 31. decembra.

- OGLAS -

“U članu 11., stav (1), koji govori o “privremenom finansiranju”, navodi se da, ako Parlamentarna skupština BiH ne usvoji Zakon o budžetu, kao što je to recimo danas slučaj, FINANSIRANJE ĆE BITI PRIVREMENO SVE DO STUPANJA NA SNAGU TOG ZAKONA.
Ovim rješenjem je onemogućena i finansijska blokada funkcionisanja državnih institucija, za razliku od aktuelne institucionalne blokade rada Parlamentarne skupštine BiH kakvoj svjedočimo u režiji SNSD-a i njegovih marginalnih političkih satelita.
Prema tome, kako već postoji Odluka Vijeća ministara BiH o privremenom finansiranju, finansiranje institucija BiH, za sve dospjele obaveze iz mjeseca juna, će se od ponedjeljka nesmetano realizovati”, navodi se u reakciji Dženana Đonlagića.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA