15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Obilježena 27. godišnjica zločina u logoru Kamenica

Obilježavanje je upriličeno u organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Saveza udruženja logoraša Unsko-Sanskog kantona “Dr Irfan Ljubijankić” i Udruženja logoraša Bosanski Petrovac, na lokalitetu bivšeg logora Kamenica, općina Drvar.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković podsjetio je da je logor kod Drvara bio aktivan cijelo vrijeme, od 1992. do 1995. godine.

“U njemu su zatvarani civili i građani, prije svega, Bosanske krajine i ostalih gradova s područja BiH. Ovo danas je bila prilika da se položi cvijeće i oda dužno poštovanje svima onima koji su dali živote za oslobađanje Bosanskog Petrovca”, rekao je Mešković.

- OGLAS -

Danas su, kako je kazao, na mjestu bivšeg logora položili cvijeće te je održan i čas historije mlađim generacijama, koje uče o strahotama rata kroz koje su prolazili njihovi očevi, majke, djedovi…

“Naša poruka je kao i do sada, da se ne zaboravi i ne ponovi. Istina se mora znati, mora se znati šta se dešavalo u BiH za vrijeme agresije na BiH i da mlađim generacijama prenesemo obavezu da svi zajedno moramo raditi kada je u pitanju kultura sjećanja”, poručio je Mešković.

Logor Kamenica je jedan od 657 logora formiranih tokom rata u Bosni i Hercegovini, s ciljem sistematskog mučenja nesrpskog stanovništva, a po stepenu okrutnosti, brutalnosti i počinjenih zvjerstava nad logorašima, zasigurno je jedan od najpoznatijih.

Logoraši, osim što su držani u neadekvatnim, životinjskim uslovima, vlažnim prostorijama iz kojih mjesecima nisu puštani, s količinama hrane i vode jedva dostatnim za život, svakodnevno su mučeni, premlaćivani te odvođeni nad tzv. jamu Golubnjača gdje su mučki likvidirani i bacani u istu. Logor je bio u funkciji tokom cijelog perioda 1992-1995. godine.

Kroz logor je prošlo preko 200 logoraša, žena i muškaraca, s područja Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Kulen Vakufa, Kupresa, Bosanske Krupe… Oko 50 logoraša logora Kamenica je ubijeno, a među njima i jedna trudnica, te više kompletnih porodica.

Za zločine u logoru Kamenica, koji su pravno kvalificirani kao krivična djela zločin protiv čovječnosti i krivična djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pravosnažno je, pred Sudom Bosne i Hercegovine, osuđen bivši upravnik logora Ratko Dronjak na 15 godina zatvora. Dragan Rodić zvani “Šaula”, koji je u kritičnom periodu, obavljao dužnost stražara i komandira smjene u logoru Kamenica, sporazumno je priznao krivicu za počinjene zločine u ovom logoru te je, pred Sudom Bosne i Hercegovine, za krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA