12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Marko Radić pušten iz zatvora

Marko Radić, bivši zapovjednika Prve Bjelopoljske bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji je bio osuđen za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima na području Mostara tokom rata u BiH, pušten je iz zatvora u Zagrebu 2. prosinca, potvrdili su za BIRN iz Okružnog suda u Zagrebu.

„Prema podacima iz zatvora u Zagrebu, Marko Radić (sin Franje, rođen 13.08.1959.) оtpušten je nakon izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 12 godina i šest mjeseci. Vrijeme provedeno u istražnom pritvoru od 2. lipnja 2006. godine uključeno je u kaznu“, rekao je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Sud BiH osudio je Radića na 21 godinu zatvora u martu 2011. godine, prenosi Dnevni list. 

- OGLAS -

Zatim je on podnio zahtjev da kaznu umjesto u BiH izdržava u Hrvatskoj, što mu je odobreno.

Sud u Zagrebu pristao je da preuzme izvršenje presude Suda BiH, ali je u listopadu prošle godine donio odluku kojom se kazna Radiću sa 21 smanjuje na 12 i pol godina zatvora, jer hrvatski pravni sustav  ne priznaje termin ‘udruženi zločinački poduhvat’, koji je bio sadržan u presudi Suda BiH.

Radić je, kako je utvrđeno presudom Suda BiH, u svojstvu zapovjednika Prve Bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade HVO-a, sudjelovao u formiranju zatvora, ali i naredio nezakonito uhićenje više desetaka bošnjačkih civila, žena, djece i staraca, kao i njihovo zatvaranje.

Odluka Okružnog suda u Zagrebu, donesena je u listopadu prošle godine, da smanji kaznu Radiću, izazvala je političku oluju u Sarajevu.

Naime, došlo do javne rasprave između ministra pravde Josipa Grubeše, i njegovog zamjenika, Nezira Pivića, dok je jedno od udruženja žrtava rata u BiH podnijelo kaznenu prijavu protiv ministra.

“BiH je članica Europske konvencije o transferu osuđenih osoba, prema kojoj svaka osuđena osoba ima pravo da izrečenu kaznu zatvora ili dio kazne izvršava u državi svoga državljanstva. Prema ovoj konvenciji između BiH i drugih država izvrši se godišnje na desetine transfera osuđenih, tako da je u 2017. godini realiziran 91 transfer osuđenih, dok je u ovoj godini zaprimljen 51 transfer”, kazali su ranije BIRN-u u Ministarstvu pravde BiH.

Pravosnažnom presudom Suda BiH za logor Vjno osuđeni su spomenuti Marko Radić, te Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević. Radić je pravosnažnom presudom osuđen na 21, Šunjić na 16, Vračević na 12 godina, Brekalo na 20 zatvora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA