7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Vlada TK: Ne kontaktirajte sa migrantima

Građanima je poručeno da ne treba da imaju kontakt s njima zbog moguće zaraze virusom korona, jer dolaze iz zaraženih područja.

U prošlom mjesecu Terenski centar Službe za poslove sa strancima registrovao je 1.008 migranata i oni su iskazali namjeru za azilom. Prema državi porijekla evidentiranih migranata, najveći broj dolazi iz Avganistana te je zabilježeno 525 državljana te zemlje.

Služba za poslove sa strancima izrekla je jednu mjeru zabrane za jednog migranta. Tokom februara evidentirana su četiri krivična djela, odnosno, nanošenje teških tjelesnih ozljeda, nanošenje teških tjelesnih ozljeda u pokušaju te dvije teške krađe.

- OGLAS -

Pojačan priliv migranata u Tuzlu je evidentan, jer je u februaru prošle godine zabilježeno 56 migranata, a ovog februara 1.008.

Iz MUP-a TK poručuju da se kontinuirano preduzimaju naložene službene mjere i radnje s ciljem održavanja povoljnog stanja sigurnosti u kantonu.

“Preporuke građanima, s obzirom na to da ilegalni migranti dolaze iz područja zahvaćenih zarazom, jeste da se pridržavaju mjera izbjegavanja fizičkog kontakta i držanja propisanog odstojanja u cilju prevencije širenja moguće zaraze virusom korona”, poručio je danas Sulejman Brkić, ministar unutrašnjih poslova TK.

Podsjećamo, migranti s autobuske stanica Tuzla nedavno su, po naredbi Ministarstva sigurnosti BiH, deložirani u kamp u Blažuj.

Međutim, novi stalno pristižu, ali im više nije dozvoljeno zadržavanje na stanici.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA