Magazin
RTS o Konstraktinoj uskršnjoj fotografiji: Demantujemo zlonamjerne navode Nakon što se ovogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji Ana Đurić Konstrakta našla na udaru kritika zbog uskršnjih fotografija, oglasio se i RTS u sklopu čije kampanje su one i nastale
#

Naime, na fotografijama su se ispred nje našli mali stolovi čije su noge u obliku slova “Z”, a s obzirom na to da je ono postalo ozloglašeno nakon što ga je ruska vojska koristila za raspoznavanje nakon početak invazije na Ukrajinu te dovođenje u vezu sa nacionalističkom svastikom.

Mnogi su zbog toga Konstraktu osuđivali na društvenim mrežama, poručili da su razočarani njenim potezom, pozivali i na njenu diskvalifikaciju sa Evrovizije, ali bilo je i onih, iako u manjoj mjeri, koji su drugačije tumačili fotografije te pojasnili zbog čega misle da je riječ zapravo o osudi ruske invazije na Ukrajinu.

RTS je sada saopćenjem za javnost odlučno demantovao da je riječ o bilo kakvoj političkoj poruci te da Konstrakta nije tim fotografijama ukazivala ni na koji način na situaciju u Ukrajini.

“Radio-televizija Srbije oštro osuđuje neprimjerene insinuacije nekih pojedinaca na društvenim mrežama da sto na fotografiji naše predstavnice na Pjesmi Evrovizije, zbog toga što podsjeća na slovo ‘Z’, ujedno ‘predstavlja podršku ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini’. Odlučno demantujemo bilo kakvu sličnu namjeru i smatramo zlonamjernim dovođenje u vezu naše predstavnice sa aktuelnom političkom situacijom u svijetu”, naveli su iz RTS-a.

Pojasnili su i to da se stolovi na fotografiji koriste više od tri godine za potrebe snimanja emisija u produkciji RTS-a.

“U ovom slučaju su iskorišteni samo za jedno fotografisanje. Učitavanje nekog novog smisla tom scenografskom elementu apsolutno je besmisleno, a u nekim slučajevima i zlonamjerno. Originalan nastup i pojava predstavnice Srbije intrigiraju ne samo našu, već i svjetsku javnost, ali uvijek i jedino kao umjetnički performans za koji je sigurno da je okrenut ljubavi prema čovjeku i životu”, poručili su iz RTS-a.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.