10 C
Sarajevo
19.04.2024

U Bihaću sastanak federalnih zastupnika iz USK o migrantskoj krizi

Cilj sastanka je priprema prijedloga konkretnih rješenja kojima bi Federacija Bosne i Hercegovine mogla doprinijeti rješavanju ovog problema s kojim se krajiške općine i gradovi suočavaju već više od godinu dana.

Kako je za Fenu potvrdio inicijator sastanka, zastupnik Hamdija Abdić (SDA), njegovom pozivu odazvali su se svi zastupnici, a svoje učešće potvrdili su i predstavnici Vlade USK, MUP-a USK, Grada Bihaća i drugih institucija koje u ovom trenutku nose najveći teret krize.

“Zaključke današnjeg sastanka sa prijedlozima konkretnih rješenja zajedno ćemo uputiti kolegiju Predstavničkog doma koji bi trebao zasjeda naredne sedmice. Kasnije će je na vanrednoj sjednici razmatrati Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Iako Federacija po pitanju migrantske krize ima najmanje nadležnosti od svih nivoa vlasti, želimo kao prvi pružiti USK konkretnu pomoć i pokazati Krajišnicima da nisu sami”– rekao je Abdić.

- OGLAS -

On je još ove sedmice uputio Predstavničkom domu i Vladi Federacije inicijativu za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH kojom bi se Bihaću i Velikoj Kladuši obezbijedilo posebne koeficijente za saniranje ekonomske štete uzrokovane migrantskom krizom: 0,20, odnosno 0,03. Navedena sredstva bi se obezbijedila solidarnom raspodjelom finansiranja funkcija svih kantona.

 “Na ovaj način Predstavnički dom i Dom naroda FBiH bi pokazao volju da barem dijelom obeštete odnosno pokažu solidarnost prema Bosanskoj Krajini odnosno Gradu Bihaću i Općini Velika Kladuša koji zaista trpe veliku štetu na ekonomskom, ekološkom i svakom drugom planu. Moram istaći da je trend odlaska mladih sa ovih krajeva bio i prije migrantske krize ali se ovom pojavom u najmanju ruku udvostručio. Moram naglasiti i to da zbog medijske kampanje oko migrantske krize mnogi investitori koji su imali namjeru ulaganja u Grad Bihać i Općinu Velika Kladuša svoje investicije su obustavili ili su odustali od njih. Naglašavam da je turizam u Gradu Bihaću bio u velikom usponu međutim da se primjetiti da u zadnje vrijeme u rapidnom padu” – obrazložio je ovu inicijativu Abdić, te zaključio da računa na razumijevanje i podršku svih zastupnika, bez obzira na stranku iz koje dolaze. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA