15 C
Sarajevo
26.04.2024

U RS 12 slučajeva oboljelih od morbila, povećati procenat vakcinisanih

U ovoj godini je u Republici Srpskoj, zbog ne provođenja imunizacije, prijavljeno 12 slučajeva oboljelih od morbila – potvrdila je danas načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS-a Nina Rodić Vukmir.

Od tog broja, kako je pojasnila, za sedam slučajeva su laboratorijski potvrđeni morbili, tri su evidentirana kao sumnjiva, dok se za dva očekuju rezultati analize.

Većina oboljelih je iz Istočne Ilidže, zatim Zvornika, Banje Luke, Dervente i još nekoliko drugih gradova.

- OGLAS -

-Od 12 oboljelih, većina nije vakcinisana ili je njihov status nepoznat, što uglavnom znači da su nevakcinisani – precizirala je Rodić Vukmir.

U povodom “Evropske sedmice imunizacije”, koja se obilježava od 25. do 30. aprila, iz Instituta za javno zdravstvo RS-a su ponovo ukazali na potrebu vakcinacije, jer za nju, kao preventivnu mjeru, ne postoji nikakva alternativa.

Rečeno je i da je u RS prilično nizak obuhvat vakcinacije MRP vakcinom i u posljednje dvije godine taj procenat se kreće od 83 do 84 posto, a trebalo bi da dostigne 95 odsto kako bi se spriječile epidemije.

-S obzirom da su morbili bolest koja se najbrže i najlakše širi, ovaj obuhvat mora biti mnogo veći kako bi se spriječio nastanak epidemije – rekla je Jela Aćimović, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA