8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

Moguća smrtna kazna za vožnju u alkoholisanom stanju

Ovaj prijedlog izazvao je proteste grupa koje se zalažu za aboliciju i ljudska prava.

Vlada je usvojila nacrt amandmana na Krivični zakon prema kojem bi se vožnja u alkoholisanom stanju sa smrtnim ishodom potencijalno sankcionisala smrtnom kaznom ako se dokaže da je djelo bilo “namjerno”, rekli su zvaničnici.

Prijedlog mora da dobije potvrdu u parlamentu, a uslijedio je poslije serije saobraćajnih nesreća sa velikim brojem žrtava, što je izazvalo bijes javnosti, prenio je AFP.

- OGLAS -

Trenutno je u Tajvanu maksimalna kazna za ovakvo djelo deset godina zatvora. Prema novom prijedlogu, zatvorska kazna bila bi produžena licima koja ponove djelo u roku od pet godina od prve presude.

Doživotni zatvor predviđen je za osobe koje u pijanom stanju za upravljačem vozila izazovu smrt, odnosno 12 godina u slučaju teških tjelesnih povreda.

U januaru je jedan četrdestogodišnji pijani muškarac udario kombijem u taksi i usmrtio tri osobe, dok su tri zadobile povrede, ukljućujući njega.

U svijetu je malo zemalja koje predviđaju smrtnu kaznu za slučajeve vožnje u pijanom stanju sa fatalnim ishodom. Ovakav zakon postoji u Kini i pojedinim saveznim državama SAD.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA