5.5 C
Sarajevo
19.03.2024

Napokon otkriveno zašto je da Vinci ostavio brojne slike nedovršene, uključujući i Mona Lisu

Nesvjestica je uzrokovala traumatsko oštećenje živaca desne ruke Leonarda da Vincija te bi mogla biti razlog zašto su njegove slikarske vještine oslabjele u njegovoj kasnoj karijeri.

Iako je oštećenje utjecalo na njegovu sposobnost da drži palete i kistove desnom rukom, bio je u mogućnosti nastaviti podučavati i crtati lijevom rukom. Ranije se smatralo kako je paraliza desne ruke bila povezana s moždanim udarom, piše Science Daily.

Doktorii čiji je rad objavljen u Journal of Royal Society of Medicine postigli su drukčiji zaključak nakon što su analizirali Da Vincijev nacrt iz 16. stoljeća.

- OGLAS -

˝Umjesto tipične stisnute šake vidljive u mišićnoj spastičnosti nakon moždanog udara, nacrt sugerira alternativnu dijagnozu poput ulnarne paralize, obično poznate kao ´pandža´˝, navodi Davide Lazzeri, jedan od autora.

On sugerira da je veća vjerojatnost da se dogodila sinkopa ili nesvjestica tijekom koje je da Vinci možda zadobio akutnu traumu desnog gornjeg ekstremiteta, razvijajući ulnarnu paralizu. Ulnarni živac kreće od ramena do malog prsta i upravlja gotovo svim unutrašnjim mišićima ruku koji omogućuju fine motorne pokrete.

“Ovo može objasniti zašto je tijekom posljednjih pet godina slikarstva ostavio brojne slike nepotpune, uključujući Mona Lisu, dok je nastavio podučavati i crtati”, kazao je Lazzeri.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA