Magazin
U korist autorskih prava
Zara mijenja filozofiju poslovanja i dizajniranja?
Nekada potpuno usmjereni na to da brzinom svjetlosti kopiraju trendovski diktat vodećih dizajnera luksuznih kuća, sad su pod ogromnim pritiskom javnosti da porazmisle o etičkoj i ekološkoj odgovornosti takvog modela poslovanja.
Vremena se rapidno mijenjaju za onu granu multimilionske modne industrije koju iz milošte zovemo "fast fashion". Nekada potpuno usmjereni na to da brzinom svjetlosti kopiraju trendovski diktat vodećih dizajnera luksuznih kuća, sad su pod ogromnim pritiskom javnosti da porazmisle o etičkoj i ekološkoj odgovornosti takvog modela poslovanja.

Jedan od faktora pomenutog "Zara radi što Zara vidi" principa bila je i neminovna priča o autorskim pravima, i to ne samo onoga što je iz domena revijskih kolekcija već i rada nezavisnih dizajnera koji su u ciklusu proizvodnje masovne mode često oštećeni kad je njihova ideja kopirana uz minimalne izmjene, a oni za to nisu dobili nikakvu kompenzaciju.

Izgleda da je sa tim gotovo. U svojoj jesenjoj kolekciji španski tekstilni gigant globalnog uticaja je objavio saradnju sa britanskim ilustratorom Jamesom Wilsonom na kapsula kolekciji sa minimalističkim crtežima lica kojima je autor stekao slavu u umjetničkim krugovima.

/

Prvi takvi odjevni predmeti pojavili su se prije desetak dana na njihovom sajtu i to kroz dvije majice u muškoj kolekciji, a tokom narednih nedelja kompletna kapsula od pet komada biće u ponudi. Od prvog trenutka bilo je jasno da je riječ o neizostavnoj jesenjoj kupovini. Ipak James ne misli da će ovo ostati samo muška kolekcija. U "Q&A" seriji kroz storije na svom Insta profilu potvrdio je da se nada kako će i žene i muškarci podjednako voljeti ovu njegovu nosivu umjetnost.

Noizz.rs

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.