5 C
Sarajevo
25.04.2024

Raptorsi imaju za čim da žale: Warriorsi slavili u infarktnoj završnici i produžili finalnu seriju

tekako imaju za čim da žale Toronto Raptorsi nakon pete utakmice finalne serije. Tako su bili blizu osvajanja prve NBA titule u klupskoj historiji, vodili sa šest poena razlike na tri i po minute do kraja, a zatim imali i šut za pobjedu, ali… Warriorsi su pokazali zbog čega su šampioni, izborili šesti meč i smanjili na 2-3.

Itekako imaju za čim da žale Toronto Raptorsi nakon pete utakmice finalne serije. Tako su bili blizu osvajanja prve NBA titule u klupskoj historiji, vodili sa šest poena razlike na tri i po minute do kraja, a zatim imali i šut za pobjedu, ali… Warriorsi su pokazali zbog čega su šampioni, izborili šesti meč i smanjili na 2-3.

Dobra vijest na startu meča za fanove Golden Statea bila je povratak Kevina Duranta nakon oporavka od povrede (više od mjesec ga nije bilo na parketu). S tim vjetrom u leđima Warriorsi odlično otvaraju susret u Scotiabank Areni i vode sa 19:12 nakon četiri minute igre.

- OGLAS -

Toronto se nakratko vraća u utakmicu i pravi preokret za vodstvo od 21:19, ali brzo su gosti ponovo preuzeli konce meča i prva četvrtina je zaključena rezultatom 28:34.

Početkom druge dionice uslijedila je nova povreda Duranta, nakon doskoka. Više se nije vraćao, na štakama je napustio Torontovu dvoranu. No, to nije pokolebalo Golden State, ekipa šampiona je povela sa 52:39 sredinom četvrtine i od tog trenutka dugo držala vodstvo.

Najveću prednost gosti ostvaruju u 30. minuti (77:63), ali potom se Raptorsi iznenada bude na krilima glasne publike i prave seriju od 10-0 za 77:73. Nekako ipak Warriorsi uspjevaju zadržati prednost i ući u zadnju dionicu uz vodstvo od 84:78.

I onda ta famozna zadnja četvrtina. Do pet minuta prije kraja Golden State je vodio (95:93), a onda se ukazao Kawhi Leonard te još jednom potvrdio svoju igračku klasu i to nakon očajne partije u trećem periodu (jedan poen, šut iz igre 0-3). Nanizao je čak deset poena, uz dvije odvažne trojke preko ruke. Iznenada – Toronto vodi sa 103:97 na tri i po minute do kraja!

Slavlje se već počelo pripremati u kanadskom gradu, ali Warriorsi su, ipak, posebna sorta. Raptorsi ulaze u seriju konfuznih napada, što aktuelni šampioni koriste i trojkama grade seriju od 9-0 za vodstvo 106:103.

Potom DeMarcus Cousins pravi dvije vanserijske gluposti (dira loptu u silaznoj putanji i pravi faul u napadu). Kod rezultata 105:106 domaći tim kreće u zadnji nalet. U loše odigranoj akciji napad završava Kyle Lowry, koji iz ugla pogađa samo rub table, ali nakon što je prethodno Draymond Green uspio malo okrznuti loptu pri njegovom šutu. Ostaje 105:106 i pobjeda Golden Statea! Serija se nastavlja

U redovima pobjedničkog sastava najefikasniji su bili Steph Curry (31 poen) i Klay Thompson (26), a kod domaćih su se istakli Kawhi Leonard (26), Kyle Lowry (18) i Marc Gasol (17).

Naredni meč finalne serije igra se u Oracle Areni, u noći između četvrtka i petka.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA