15 C
Sarajevo
26.04.2024

Dodikov savjetnik, Srđan Perišić, sluđuje Srbe: “SAD nikada ne mogu biti na strani Srba”!

Ipak savjetnik Milorada Dodika, Srđan Perišić, pored ovog dogovora kaže da postoji strepnja da će bošnjačka elita plasirati neku novu ucjenu, prenosi Slobodna Bosna. 

– Ukoliko žele da BiH funkcioniše, svi moraju da budu spremni na kompromise, jer ona nije jednonacionalna država. Ko izbjegava tu činjenicu, on je protiv BiH. Dodik je upravo to govorio svih ovih mjeseci – da ne zavisi BiH samo od Srba i RS, već od Bošnjaka – rekao je Perišić, prenosi srpski tabloid Informer.

Savjetnik predsedavajućeg Predsedništva BiH zbog toga ne isključuje ni mogućnost da saglasnost o formiranju Vijeća ministara padne u vodu.

- OGLAS -

Sam Dodik je najavio da bi se mogao vratiiti u Banja Luku zato što Republika Srpska ima sve konstituisane organe vlasti i institucije i može da funkcioniše bez ucjena iz Sarajeva.

– To bi, međutim, značilo da je Dejtonu došao kraj, a gdje bismo onda stigli je pitanje za Bošnjake, lopta je u njihovom dvorištu. Njihova politička elita je imala za saveznike strance, zapadne ambasadore, visoke predstavnike preko kojih su vršili pritisak kako bi ostvarili jedini cilj i ukinuli Republiku Srpsku ili je sveli na praznu ljušturu. Takvu politiku gledamo već 23 godine, i ukoliko od nje ne odustanu, oni će biti grobari BiH, a ne Srbi i Hrvati – kategoričan je Perišić.

Perišić dodaje da vodeći dio bošnjačke političke elite ne razumije da se svijet promijenio, da više nije 2008, posljednja godina unipolarnog poretka u kojem su SAD upravljale svijetom. On naglašava da jedan dio američkih zvaničnika ne želi da rješava bošnjačke probleme, a da sa druge strane ucenjuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da mora prihvatiti sitne ustupke koji se odnose na podjelu Kosova.

– Dogovor Beograda i Prištine Sjedinjene Države posmatraju u svijetlu svojih geopolitičkih ciljeva, a to je ulazak BiH i Srbije u NATO – ocenjuje Perišić.

Ovaj stručnjak za međunarodne odnose objašnjava da SAD nikada ne mogu biti na strani Srba, jer su one mentor kosovske nezavisnosti, i da Beograd nikada samo sa Vašingtonom kao posrednikom u pregovorima neće moći da bude zadovoljan konačnim ishodom.

– Za razliku od prethodne decenije, Republika Srbija danas treba da traži zaštitu velikih sila – od Rusije diplomatski i vojno, a od Kine i ekonomski – rekao je Perišić.

On pitanje Kosova ne vidi kao akutni problem, već višedecenijski, koji ne može da se reši do kraja godine, kako mnogi zapadni političari priželjkuju da bi što pre uspostavili geopolitičku kontrolu.

Mijenjaju se odnosi u svetu, i to Srbija treba da iskoristi, kaže Perišić.

Što se tiče najnovijih incidenata sa paljenjem lutke lidera Samostalne demokratske stranke Srba Milorada Pupovca, naš sagovornik kaže da je jedino rešenje da matica Srbija pruži podršku svim njenim građanima na Balkanu. On upozorava na činjenicu da se od 1995. do 2015. trideset hiljada srpske dece izjasnilo kao Hrvati, što niko ne objavljuje.

Problem između Zagreba i Beograda može, prema Perišićevom mišljenju, da bude riješen tek kada se stavi tačka na to i kada Hrvati priznaju da su na prostoru te države za vrijeme Drugog svjetskog rata izvršili genocid nad srpskim stanovništvom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA