10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Učesnici Marša mira krenuli iz Sarajeva ka Nezuku, najmlađi ima 16 godina

Desetak učesnika Marša mira krenuli su jutros iz Sarajeva ka Nezuku. Najmlađi učesnik ima 16, a najstariji 72 godine.

Ove godine zbog pandemije korona virus organiziran je sa znanto manjim brojem učesnika, a većini ovo nije prvi put da učestvuju u Maršu.

Pješačit će do Nezuka gdje će se pridružiti ostalim učesnicima, preživjelim žrtvama Marša smrti. Ove godine će biti samo 100 učesnika zbog pandemije.

- OGLAS -

Učesnici iz Sarajeva krenuli su od Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva 1992-1995 gdje su položili cvijeće i odali počast ubijenoj djeci tokom rata u glavnom gradu BiH.

Kazali su kako je poruka ista kao i ranijih godina – da se ne zaborave zločini počinjeni u Srebrenici, Podrinju i cijeloj BiH.

Prema posljednjim informacijama, identifikovano je 13 žrtava genocida, a za sedam su porodice dale saglasnost da budu ukopani 11. jula u Potočarima.

Među njima je Ibrahim Zukanović rođen 1941. godine u mjestu Sase. On je u julu 1995. godine nestao u Kozluku kod Zvornika, gdje je njegovo tijelo godinama kasnije ekshumirano iz jedne od primarnih masovnih grobnica.

Identifikovana je i Zilha Delić rođena 1971. godine koja ne 1995. godine nestala u Kamenici kod Bratunca, a njeni nekompletni posmrtni ostaci pronađeni su prošle godine na površini terena na lokalitetu Kameničko brdo.

Ove godine bit će ukopan i Suljo (Saliha) Kahrić, rođen 1937. godine u Karačićima kod Srebrenice. On je nastradao 1993. godine u Karačićima, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2017. godine.

U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 37 žrtava koje su također identificirane, ali porodice nisu dale saglasnost za ukop, uglavnom zbog nekompletnih tijela žrtava. Na identifikaciju od strane porodica i dalje čekaju posmrtni ostaci još 97 žrtava.

Vlada FBiH proglasila je 11. juli danom žalosti koji se obilježava obaveznim isticanjem zastave države Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

 

(N1)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA