1.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Francuska predlaže bespovratni fond za oporavak zemalja članica

Europska komisija trebala bi osnovati fond za oporavak Europske unije od koronakrize ukupne vrijednosti od 450 do 900 milijardi eura do 2023. godine i financirati ga izdanjem obveznica, predlaže Francuska.

“Vrijednost toga fonda trebala bi biti u visini najmanje jedan do dva posto godišnjeg bruto nacionalnog dohotka (BND) u iduće tri godine, što bi u EU proračunu osiguralo dodatnih 150 do 300 milijardi eura za svaku godinu u razdoblju od 2021. do 2023.”, citira Reuters nacrt prijedloga.

Cilj je “rasporediti ravnomjerno izvanredne troškove jedinstvene krize na vrlo dugo razdoblje”, navodi pak dpa koja je također dobila uvid u prijedlog. 

- OGLAS -

Odgovor EU-a na krizu trebao bi se fokusirati na bespovratnu pomoć

Odgovor EU-a na krizu trebao bi se fokusirati na bespovratnu pomoć kojoj bi se mogli dodati krediti.

“Razlika bi se mogla pokriti kreditima zemljama-članicama ali oni bi trebali ostati dodatak bespovratnoj pomoći”, sugerira Pariz. 

Komisija bi trebala financirati fond jednokratnim izdanjem obveznica

“Kako bi se osigurao maksimum dodane vrijednost, ti bi krediti trebali uključivati razdoblje počeka, vrlo duge rokove dospijeća i niske kamatne stope”, predlaže Pariz.

“Ključno je također da fond bude uspostavljen u što kraćem roku, možda i prije nego što stupi na snagu novi višegodišnji financijski okvir (MFF)”, dodaje se.

Komisija bi trebala financirati fond jednokratnim izdanjem obveznica s rokom dospijeća od dvije do osam godina a kao pokriće koristiti veći manevarski prostor u višegodišnjem proračunskom okviru EU-a i jamstva vlada država-članica.

Obveznice bi se mogle reprogramirati kroz dugo vremensko razdoblje i u konačnici otplatiti iz proračuna EU-a, sugeriraju u Parizu. 

EK bi uskoro trebala iznijeti službeni prijedlog novog zajedničkog proračuna

Francuska iznosi takav prijedlog u kontekstu nastavljenih pregovora unutar EU-a o opcijama za ponovno pokretanje rasta gospodarstva nakon naglog pada prouzročenog epidemijom koronavirusa.

Europska komisija trebala bi u tjednu koji počinje 18. svibnja iznijeti službeni prijedlog novog zajedničkog proračuna 27 zemalja članica za razdoblje od 2021. do 2027. i pratećeg fonda za oporavak, podsjeća Reuters.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA