Magazin
Drastične promjene u funkcioniranju Eurosonga: Ko će samo imati pravo glasa? Takmičenje za pjesmu Eurovizije 2023. održat će se u engleskom gradu Liverpoolu uime ovogodišnjih pobjednika Ukrajine.
#

Evropska radiodifuzna unija (EBU) objavila je obavijest o velikim promjenama u sistemu glasanja za takmičenje za pjesmu Eurovizije 2023. godine, a gledaoci iz zemalja koje ne učestvuju na takmičenju moći će da glasaju po prvi put u historiji takmičenja.

Organizatori takmičenja za pjesmu Eurovizije proširili su glasanje na svjetsku publiku i smanjili ulogu žirija, nakon neregularnosti glasanja koje su kvarile ovogodišnje takmičenje.

Novo pravilo "Ostatka svijeta" trebalo bi da ojača moć publike da utječe na rezultate i da prepozna globalni domet takmičenja, koje je prošle godine privuklo televizijsku publiku od više od 160 miliona.

U najdrastičnijim promjenama pravila u svojoj 67-godišnjoj historiji, pobjedničku pjesmu birat će gledaoci širom svijeta, u kombinaciji sa žirijem muzičkih profesionalaca, objavila je u utorak Evropska radiodifuzna unija (EBU).

Gledaoci će moći da glasaju putem sigurne online platforme, a potpuna lista zemalja koje ispunjavaju uvjete bit će objavljena nedugo prije samog događaja, koji se obično održava u maju.

"Glasovi zemalja koje ne učestvuju bit će kombinovani kako bi se stvorio set bodova iste težine koji ima jedna zemlja učesnica u polufinalu i velikom finalu", objavili su organizatori takmičenja na svojoj web stranici.

Takmičenje za pjesmu Eurovizije 2023. održat će se u engleskom gradu Liverpoolu uime ovogodišnjih pobjednika Ukrajine.

Višedecenijska tradicija obično nalaže da pobjednik takmičenja bude domaćin sljedeće godine, ali Evropska radiodifuzna unija (EBU) kaže da su sigurnosni razlozi zbog stalnog sukoba tamo značili da će drugoplasirani preuzeti ulogu domaćina.

Organizatori takmičenja rekli su da također unose promjene u sistem glasanja za polufinale, o čemu će sada odlučivati sami gledaoci, a ne kombinacija glasova gledalaca i nacionalnih žirija muzičkih stručnjaka kao ranije. Konačne rezultate ipak će odlučivati kombinacija glasova gledalaca i žirija.

Promjene, koje je odobrila referentna grupa takmičenja, uslijedile su nakon što su identifikovani "nepravilni obrasci glasanja" u glasanju nacionalnih žirija iz šest zemalja. Kao rezultat toga, glasovi žirija iz Azerbejdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i San Marina su uklonjeni.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.