5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Nakon što su ambasade udarile po RS-u, Dodik odgovara: “Nemojte učestvovati u pravljenju histerije”!

– To je direktno miješanje u naše unutrašnje stvari i tražiću od njih pojašnjenje toga. U vezi sa pomenutim zakonom, riječ je o demokratskom procesu i o tome se javno raspravlja u Skupštini, mi se u to ne petljamo – rekao je Dodik.

On je naglasio da, na primjer, američka policija prema zakonu ima jako velika ovlašćenja, pa nema potrebe da Ambasada SAD “nama drži predavanje”.

– Pozivam da se prestanu miješati u unutrašnje stvari. U Srpskoj niko nije zabranio proteste. Protesti na Trgu Krajine su trajali 200 dana bez odobrenja i oni nama govore da mi to treba da dopustimo. Kreiraju li one ovdje neke procese? Da li ime je to malo, pa hoće da destabilizuju – rekao je Dodik.

- OGLAS -

On je rekao da je prošlo vrijeme kada je OHR u BiH ocjenjivao da li neki zakon valja ili ne.
– Mi imamo jasnu odgovornost prema evropskom putu koji je jasan. Što je praksa evropskih policija, to će biti primijenjeno i ovdje i ništa drugo – rekao je Dodik.

On je naglasio da novinari, kada je riječ o tom zakonu, neće biti onemogućeni da rade svoj posao kao što insinuiraju pojedine strane ambasade.

– Ali, zloupotrebe koje neki rade nisu sloboda. Sloboda pojedinaca ograničena je slobodama drugih i to je jasno. Zalažem se da novinar ima status državnog službenika kao što se ranije tražilo, ali to povlači i neku vrstu odgovornosti- rekao je Dodik.

Podsjetimo, ambasade SAD, Njemačke i Velike Britanije i Kancelarija visokog predstavnika u BiH uputile su zajedničku izjavu u kojoj se tvrdi da su sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija temeljni elementi zdrave, funkcionalne demokratije i ključni su za odgovornost koju treba da snose vlasti i lideri.

“Opozicioni glasovi, organizacije građanskog društva, medije i mirne proteste poput onih koje je organizovao pokret Pravda za Davida ne bi trebalo smatrati bezbjednosnom prijetnjom. Izmjene zakona kojima se ovlašćuju institucije vlasti da cenzurišu pojedince, grupe ili medije ili kriminalizuju slobodno obavljanje zvanične funkcije, samo podrivaju demokratiju ” navode u zajedničkoj izjavi.

Takođe, podržali su današnju izjavu Specijlnog predstavnika EU i Delegacije EU u BiH koja izražava zabrinutost zbog nacrta amandmana na Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske.

” MUP RS dostavio je nacrt Zakona o javnom okupljanju ekspertima međunarodne zajednice u svrhu dobijanja njihove stručne ocjene; isto bi trebalo uraditi i sa predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru. Bez izmjena koje bi ih uskladile s međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse, oba zakona mogu se iskoristiti za neprimjereno ograničavanje osnovnih sloboda. Nacrti ovih zakona nepotrebno ograničavaju javna okupljanja i mogućnost medija da izvještavaju o važnim događajima; predviđaju takođe izuzetno visoke kazne u slučaju nepoštivanja istih. Apelujemo na sve nivoe vlasti u BiH da podrže i poštuju obaveze koje su preuzeli potpisivanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima EU i UN ” piše u izjavi dostavljenoj medijima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA