6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Bakire, ima li išta iza ta tvoja dva bistra oka?

Ne mogu, a da te ne pitam…

I da ne bude zabune, znam da si mnogo stariji od mene. Znam da prosječan kućni odgoj u tom slučaju nalaže persiranje. Uz kućni odgoj idu i neke vrijednosti koje ti usade dok si još klinac, pa oni skupa nekako žive i razvijaju se, u simbiozi. Ali kad neko, k'o ti, uspije da pogazi sve ljudske, moralne i bilo kakve treće, osim materijalnih vrijednosti, onda ni aristokratski odgoj ne nalaže persiranje.

Piše: Damira Ibranović

- OGLAS -

Znači, nisi ga zaslužio.

A sad da te pitam i malo direktnije: Imaš li mozga? Da ne spominjem opet ova dva bistra oka, da se ne počneš dičiti njima, jer nisi prokljuvio sarkazam.

Je l’ to jedan Huso, označen kao SDA-ovac veći i važniji od sile bez koje ne bi imao ništa u životu, ako već ne poštuješ novinarsku profesiju kao takvu? Mediji, ili da ne plurališem i ne uopštavam, novinari su zaslužni što imaš danas sve što imaš. Da nije bilo izroda ove profesije, ne bi bilo rata, bar ne ovakvog kakav je bio. A da nije bilo rata, ni Alija ne bi postao sve što je postao. A ti da nisi Alijin mali, možda bi danas negdje u nekom birou sklapao zgrade od šibica i lijepio to gipsom u nadi da će neko htjeti da mu se potpišeš na projekat za neki objekat. Da nisi Alijin mali, ne bi nikad došao u poziciju da “drmaš” jednom državom, ni što je još gore – jednim narodom.

Kako, bolan, Bake veliš da je Huso napao kameru, a ne novinara? Možemo li mi obiti tvoj sef i odnijeti sve iz njega? Možemo li mi odvesti crne pasate kojima se vozaš? Možemo li mi baciti bombu na UKC? Možemo li mi koristiti vilu na Poljinama kao vikendicu? Možemo li mi sve to, a da nismo napali tebe i tvoju cijenjenu familiju?

Mutno je i tamo iza dva mutna oka, izgleda. Grizeš ruku što te hrani. I to opako. Očnjak zarijevaš u nju. Pa stisnutih zuba vučeš na sve strane. Al’ zarašće te rane. Ruka će opet mahati sa svih pet prstiju. A možda te i zgnječiti u pesnicu.

Nije ni ova profesija sveta. Ima i tu kukolja. Procvjetao je onda kad je tebi i takvima k'o ti najviše trebalo. Znaaam da ti je teško svarit one koji nisu kukolj, jer ti nemaš percepciju za pošteno, vrijedno i čestito. Valjda ti zato nije jasno kako to da postoje neki tamo novinari iliti Kamere, koji kopčaju kako funkcionišu neke bare s muljem u ovoj državi, pa bi da to podijele s ljudima i kol'ko tol'ko razbistre tu baru.

Busaš se demokratijom, čak ti je to jedan od prefiksa tvoje Akcije. Ali brkaš kruške i jabuke. Demokratija bi bila Husu malo lupiš po nosu jer je njegova sloboda ušla u teritoriju tuđe i narušila je. Nije Kamera kriva što vi niste čisti i što ima šta snimit u vašoj avliji. To ste vi krivi.

Brkao si ti sve i svašta mutnooki, ali sad si ga malo pretjerao. Ili što bi naš domišljati narod rek'o – usr'o si, da izvineš, i šefa i stanicu!

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA