11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

SAD i Južna Koreja donijele odluku o intenziviranju mirovnih pregovora na poluotoku

 Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in i njegov američki kolega Donald Trump donijeli su odluku o intenziviranju mirovnih pregovora na Korejskom poluotoku, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Twitter profilu Ureda predsjednika Južne Koreje navodi se kako su Moon i Trump telefonom razgovarali 30 minuta.

Rečeno je kako je posljednje stanje na Korejskom poluotoku veoma ozbiljna, a donesena je odluka o intenziviranju mirovnih pregovora kako bi se ostvarili brži rezultati kada je riječ o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

- OGLAS -

Nuklearni pregovori između SAD-a i Sjeverne Koreje traju od februara uz određene poteškoće.

Trump i Kim Jong-un prvi put su se susreli 12. juna 2018. u Singapuru, a postignut je dogovor o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i stalnom miru.

Dva lidera su se sastala i krajem februara u Vijetnamu, ali je samit završio brže od očekivanog i bez konkretnog dogovora.

U konačnici, dva lidera su se 30. juna sastala u demilitariziranoj zoni kada je dogovoren nastavak procesa i nuklearnih pregovora.

Radni sastanci održani u oktobru u Švedskoj, prekinuti su jer, kako tvrde Sjevernokoreanci, Amerikanci nastavljaju isto ponašanje kao što je to bio slučaj ranije.

Administracija u Pyongyangu SAD-u je dala rok do kraja godine da ponudi uslove koji će biti prihvatljivi za obje strane kada je riječ o nuklearnom dogovoru te da će, ukoliko SAD nastavi insistirati na pritiscima i sankcijama, potražiti novi put.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA