10.5 C
Sarajevo
23.04.2024

Prvi pomak u dogovoru mještana i vlasti u vezi sa deponijom Uborak

Na sastanku stručnog tima, formiranog s ciljem pronalaska nove lokacije za deponiju Uborak, došlo je danas do prvog pomaka u posljednjih šest mjeseci, odnosno konačno je došlo do nekog dogovora.

Na trećem sastanku ovog stručnog tima dogovoreno je da za deset dana, na sljedećem sastanku se dođe sa pet prijedloga za novu lokaciju deponije. Nakon toga, trebalo bi i da se dogovore koja lokacija bi bila najodgovarajuća za odlaganje otpada.

Građani, te članovi inicijative “Jer me se tiče” kazali su da je u pitanju mali pomak, ali značajan.

- OGLAS -

“Ovo je hajmo reći prvi uspješniji sastanak, na prethodna dva se nismo ništa mogli dogovoriti jer nisu dolazili predstavnici struktura koje su bile pozvane i određene u komisiju. Danas su se napokon pojavili predstavnici resornog ministarstva i direktor gradskog Zavoda za urbanizam i građenje. tako da smo mogli nešto konkretno i dogovoriti”, rekao je Nijaz Hodžić iz inicijative Jer me se tiče.

Građani te članovi ove Inicijative ogorčeni su odnosom vladajućih struktura prema društvenoj zajednici i zakonskim odredbama, ističući da deponija Uborak od 4. decembra radi ilegalno. Na sastanku istkanuli su još jedan zahtjev za vlasti, kazao je Hodžić:

“Takođe smo dogovorili da u roku od 20 dana gradonačelnik sazove sastanak sa premijerom Kantona, predstavnicima svih kantonalnih i gradskih stranaka i sa Ministarstvom okoliša i turizma, odnosno višim nivoima vlasti iz Federacije, jer ćemo tada imati konkretne prijedloge.”

Ukoliko se vlasti ozbiljnije ne zabave ovim pitanjem najavili su novu blokadu Uborka, koji kako su kazali, narušava zdravlje mještana i dovodi do ekološke katastrofe.

Iz kabineta gradonačelnika Mostara pak porudili da je za novu lokaciju potrebno četiri, do pet godina.

Građani i članovi Inicijative dva puta do sada su blokirali deponiju Uborak. Prvi put, na ljeto 2019. godine kad aje blokiran Uborak i dovoz smeća na ovu deponiju ulice Mostara su bile preplavljenje smećem. Drugi put, nakon što je istekla okolišna dozvola u decembru, Uborak je deblokiran policijskom akcijom. Od tada ni mještani, ni policija nisu napustili deponiju.

Mještani i članovi Jer me se tiče često održavaju mirne proteste, a najavili su i novo okupljanje za nedjelju u 13 časova.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA