12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Vranić: KS nosi 83 posto finansiranja KCUS-a, a nema predstavnika u Upravi

Ministar zdravlja Kantona Sarajevo Haris Vranić, odgovarajući na pitanja zastupnika Skupštine KS, kazao je kako od sutra Kanton Sarajevo neće imati svog predstavnika u Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu iako ga prema ugovoru finansira sa 83 posto od ukupnih novčanih sredstava.

“Mandat Upravnom odboru je istekao, sutra se imenuje v.d. UO KCUS-a. Na moje insistiranje i slanje upita Federalnom ministarstvu zdravstva da se imenuju naša dva v.d. člana, nisam dobio nikakav odgovor. Od sutra KS nema svog predstavnika u upravljačkim strukturama KCUS-a”, kazao je Vranić.

Istakao je kako je došao do ugovora koji su Kanton Sarajevo i KCUS potpisali.

- OGLAS -
  

“Mi sve vrijeme spominjemo kako finansiramo KCUS sa 60 posto, ali u ugovoru sam saznao da KS nosi 83 posto finansiranja KCUS-a, a iz ugovora se ne vidi da je KCUS obavezan da izvještava o utrošku tih sredstava. Ovo pitanje je višeslojno”, kazao je.

Na pitanje zbog čega u Budžetu KS nisu planirana kapitalna ulaganja u KCUS, rekao je kako se “na računu KCUS-a nalazi 11 miliona KM”.

“Ne znamo kako su namakli ta sredstva osim ako budemo maliciozni i kažemo da su prikupljena nauštrb naših osiguranika“, rekao je Vranić.

Govoreći o skladištenju vakcina u KS, Vranić je rekao kako su pokrenuli postupak i izdvojili sredstva za nabavku frižidera koji će biti smješteni u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” jer postoje uslovne prostorije.  Podsjetio je i da je nabavka frižidera planirana preko Federalnog ministarstva zdravstva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA