20 C
Sarajevo
29.03.2024

Najveća plata od 181.942 KM isplaćena u Sarajevu

Najveća isplaćena plata u Federaciji BiH ove godine isplaćena je u Sarajevu u oblasti bankarstva za mart, a ona je iznosila čak 181.842 KM u neto iznosu, dok je u Republici Srpskoj najveća ostvarena zarada iznosila 33.524 KM, a zarađena je u Banjaluci u oblasti finansijskog poslovanja, podaci su poreskih uprava.

 Pored ove najveće isplaćene plate, u Federaciji BiH je od početka godine isplaćeno još plata čiji se iznosi mjere u desetinama hiljada KM.

U Poreskoj upravi FBiH ističu za “Nezavisne” da je druga po visini plata od 98.357 KM isplaćena u djelatnosti trgovine za april.

- OGLAS -

– Za februar je isplaćena i plata od 89.669 KM u djelatnosti bankarstva. Četvrta po visini isplaćena plata je u djelatnosti trgovine za februar u iznosu 85.493 KM, dok je peta iznosila 83.331 KM u industrijskoj djelatnosti za februar – istakli su u Poreskoj upravi FBiH.

Naglašavaju da su na isplaćen iznos plata obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi.

– S obzirom na to da su navedeni iznosi plata isplaćeni samo u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da navedeni iznosi, pored mjesečne redovne plate, sadrže i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarilo to lice u tom mjesecu – dodaju u Poreskoj upravi FBiH.

U Republici Srpskoj, prema podacima Poreske uprave RS, najviša isplaćena zarada u prva tri mjeseca ove godine je skoro pa šest puta manja nego u FBiH.

Svih top pet zarada u RS ostvareno je u Banjaluci.

– Isplata najvećeg ličnog primanja ove godine ostvarena je u iznosu od 33.524 KM, a ona je zarađena u oblasti finansijskog poslovanja u januaru. Druga zarada po visini ostvarena je u februaru u oblasti stručne, naučne i tehničke djelatnosti, koja je iznosila 30.830 KM, dok je treća po visini zarada od 23.608 KM ostvarena u februaru, u oblasti trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala – podaci su Poreske uprave RS.

Dodaju da je četvrta po visini isplaćena zarada u RS u oblasti finansijskog poslovanja u januaru od 22.095 KM, dok je peta zarada po visini u RS isplaćena u martu u vezi s aktivnosti sa nekretninama, iznajmljivanjem i poslovnim aktivnostima, a ona je iznosila 19.923 KM.

Ukoliko uzmemo u obzir da su prosječne plate u FBiH i RS oko 950 KM, radniku koji ima prosječnu platu u BiH potrebno je oko 190 plata da zaradi najveću isplaćenu platu od 181.842 KM, za šta mu je potrebno skoro 16 godina rada.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA