13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Još jedno kolo do play-offa ABA lige: Parovi polufinala i dalje misterija, u opciji nekoliko scenarija

Sinoćnjom pobjedom nad Mega Bemaxom, Partizan je osigurao prvo mjesto pred play-off ABA lige, a Budućnost je porazom od Cedevita Olimpije potvrdila drugu poziciju.

Ko će na kraju biti treći, a ko četvrti, još uvijek nije 100 posto sigurno, iako se i tu rasplet već nazire, ali ne treba isključiti ni iznenađenja, koja bi mogla da promijene već ”viđene” parove polufinala.

Krenimo redom. Ono što je najrealnije očekivati jeste da Crvena zvezda savlada Zadar pred svojim navijačima u posljednjem kolu i u tom slučaju crveno-bijeli bi, bez obzira na ostale rezultate, završili na trećem mjestu na tabeli i u play-offu bi se sastali sa drugoplasiranom ekipom Budućnosti.

- OGLAS -

U tom slučaju, jedina preostala dilema bila bi ko će biti rival Partizana u polufinalu.

U igri su, prije svih Mornar i Cedevita Olimpija, ali više ne i Primorska, čak i ako na kraju sve tri ekipe budu imale isti broj pobjeda i poraza. Da bi sve tri ekipe bile u ”krugu”, neophodno je da Primorska na svom terenu pobijedi Igokeu, što ne bi bilo neočekivano, a da i Mornar i Cedevita izgube u gostima svoje mečeve, što je ipak teža opcija. Ako bi se to dogodilo, onda bi Mornar, Cedevita i Primorska imali skor 13-9 i tada bi se gledala njihova mini-tabela.

Cedevita ima bolji skor od Primorske, Primorska bolji skor od Mornara, a Mornar bolji skor od Cedevite:

Mornar – Cedevita Olimpija 2-0 (koš razlika +8)
Primorska – Mornar 1-1 (+3)
Cedevita Olimpija – Primorska 1-1 (+20)

Mini-tabela:

Mornar 6 bodova (koš razlika +5)
Primorska 4 boda (-17)
Cedevita Olimpija 2 boda (+12)

Dakle, Mornar bi bio četvrti i išao bi na Partizan u play-offu. Ako i Mornar i Cedevita pobijede, onda Primorska ispada iz ”kruga” bez obzira na rezultat protiv Igokee i u tom slučaju opet bi Mornar izborio četvrto mjesto, jer ima bolji međusobni skor od Cedevite. Prema tome, Barani drže sudbinu u svojim rukama.

Šta se, međutim, dešava ako Crvena zvezda na svom terenu izgubi od Zadra?

Da bi aktuelnom šampionu bilo ugroženo treće mjesto, uz Zvezdin poraz istovremeno bi Cedevita Olimpija morala savladati Krku u gostima, a Mornar da, također u gostima, savlada Megu.

U tom slučaju, sve tri ekipe bi imale skor 14-8, pa bi se onda pravila mini-tabela na osnovu rezultata Zvezde, Mornara i Cedevite u međusobnim susretima ove sezone.

Kako izgledaju ti rezultati, i ko bi bio najbolji u tom ”krugu”?

Cedevita Olimpija – Crvena zvezda 75:64 i 73:88
Mornar – Crvena zvezda 71:64 i 82:105
Cedevita Olimpija – Mornar 70:77 i 90:91

Na mini-tabeli u tom slučaju bi Mornar imao 6 bodova, Crvena zvezda 4, a Cedevita Olimpija 2 boda.

Dakle, samo u tom slučaju, Mornar bi na kraju završio kao treći, Zvezda bi bila četvrta, a Cedevita Olimpija bi ostala bez plasmana u play-off.

Tada bi parovi polufinala bili Partizan – Crvena zvezda i Budućnost – Mornar.

U svim ostalim kombinacijama Zvezda završava na trećem mestu, pa čak i u slučaju da izgubi od Zadra, a da istovremeno izgubi ili Mornar od Mege, ili Cedevita Olimpija od Krke.

22. kolo:

Cibona – Partizan
Primorska – Igokea
Krka – Cedevita Olimpija
Mega Bemaks – Mornar
Budućnost – FMP
Crvena zvezda – Zadar

 

(SCS)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA