Magazin
Ne propustite "Namigivanje zvijezdama" 26. novembra, odmah nakon CD-a!
"Namigivanje zvijezdama" i jedna noć u novembru | Ove sedmice Mišo Marić namiguje Sarajliji Kemalu Montenu!
Sarajlija Kemal Monteno, onaj s "neobičnim" prezimenom, imao je dva hobija, kako je svojevremeno govorio, ali je ipak prevagnula ljubav prema muzici.
Mišo Marić ove sedmice namiguje Kemici! Budite uz FACE TV.
#

Njegov je kantautorski potpis ostao utisnut na estradno nebo ovog regiona, a o ljubavi prema Sarajevu nije mnogo pričao... pjevao je. 

Muzički stvaralac koji je "odbacio" kopačke i zgrabio mikrofon 

Na muzičkoj se sceni pojavio 1967. godine, kao gimnazijalac, i sve je vrlo brzo osvojio svojim talentom... Otpočetka su mu predviđali blistavu karijeru i bili su u pravu... Sarajlija s "neobičnim" prezimenom imao je dva hobija, kako je svojevremeno govorio, ali je ipak prevagnula ljubav prema muzici. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by FACE TV (@facetv)

"Maštao sam da jednog dana u dresu sarajevskog prvoligaša zamijenim Asima Ferhatovića, Ibru Biogradlića, Svetozara Vujovića...", kazao je daleke 1967. godine devetnaestogodišnji Kemal Monteno. 

O ljubavi Italijana i Bosanke

Kemalov otac bio je italijanski vojnik koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku, a zbog te ljubavi odlučio je ostati u novoj domovini. 

Zbog italijanskog prezimena, otac je želio da njegov sin ima bosansko ime, a upravo ta bosansko-italijanska podjela utjecala je i na Montenov stvaralački rad. S mediteranskim štihom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, Monteno je stvorio svoj muzički izražaj koji ga je pratio tokom četrdeset godina karijere.

Ljubavne pjesme bile su njegov nepresušni izvor i njegova iskrena ispovijest u kojoj je opisivao životne situacije u kojima su se našli on ili njemu bliski ljudi. Ljubavnu priču svojih roditelja opjevao je tek u pjesmi „Šta je život“, po kojoj je nazvao svoj album. U svojim se šansonama rijetko ponavljao, a svoj vrhunski kantautorski rukopis dokazivao je vještim pretapanjem ljubavnog motiva u jednostavan izraz s mediteranskim šarmom italijanske kancone.

U ovosedmičnoj epizodi serijala "Namigivanje zvijezdama", 26. novembra, odmah nakon "Centralnog dnevnika" gledajte epizodu "Za moju dušu" koja govori o Sarajliji Kemalu Montenu. Mišo Marić ove sedmice namiguje Kemici! Budite uz FACE TV.

 

 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.