7 C
Sarajevo
25.04.2024

Jasmin Slatina, trener RK Briješće otvoreno za face.ba: Kakva će biti sudbina Premijer lige BiH u rukometu?

Još uvijek je neizvjesna sudbina Premijer lige BiH u rukometu. Dok jedni priželjkuju prekid prvenstva, drugi se ipak nadaju nastavku, kako bi na terenu pokušali izboriti opstanak u Premijer lige BiH. Ima i onih koji iz Prve lige FBiH osluškuju vijesti iz krovne kuće bh. rukometa, kako bi se pokušali boriti za ulazak u elitni razred rukometa u BiH. O svemu smo razgovarali sa Jasminom Slatinom, trenerom RK Briješće koji u Prvoj ligi FBiH, grupa Jug, zauzimaju 3. poziciju sa istim brojem bodova kao i drugoplasirana ekipa radničkog.

‘’Prvenstvo je zaustavljeno u drugom dijelu, odigrali smo dvije utakmice. Mi smo zauzimali treće mjesto. Bosna je bila prva, Radnicki drugi. Mi smo imali isto bodova kao Radnicki. Bosna je bila tri boda ispred nas. Sto se tiče prekida lige, siguran sam da u Jugu i Premijer ligi ne bi krajnja tabela bila ovakva. Mislim da je sigurno, da bi samo u sjevernom dijelu Krivaja bila prva, kako i jeste trenutno stanje. Rukometni savez Federacije donio je spornu odluku pa je povukao jer se ništa ne može riješiti bez krovnog saveza BiH, a znate kako je kod nas: sve je podijeljeno, imamo 3 saveza… Što se tiče odluke Rukometnog saveza FBiH donesna je odluka da se prvenstvo prekida i da je u našoj grupi Bosna prva, odnosno da Bosna i Krivaja ulaze u Premijer ligu. Mislim da je to bila preuranjena odluka jer se ništa ne može riješiti bez krovnog saveza, kako sam već i rekao. A oni su posebna priča. Veliki su pregovori u toku ko treba da uđe a ko da ispadne jer veliki klubovi sa velikom tradicijom bi mogli da ispadnu, a oni mogu ponuditi mnogo Premijer ligi. Velika je razlika izmedju Premijer lige i Federalne lige. Oni mogu da ponude puno i finansijski i igrački”, kaže Jasmin i pojašnjava šta bi prema njegovom mišljenju bio najpošteniji i najbolji rasplet prvenstva:

” Mislim da bi najpoštenije bilo da se poništi kompletno prvenstvo, ili da klubovi koji su u zoni ispadanja u Premijer ligi, te klubovi koji su na prvim mjestima u prvim ligama, Krivaja i Bosna odigraju razigravanje, neki turnirski sistem, i jedni i drugi imaju argumente, ovi kažu da se prvenstvo nastavilo ne bi bili zadnji, dok drugi kažu da su proglašeni prvacima i da bi trebali da uđu. ”

- OGLAS -
 
O ambicijama RK Briješće koje je imalo realne šanse za ulazak u Premijer ligu BiH u rukometu, Jasmin kaže:

”Mi smo na početku sezone imali ambicije, bili smo konkurenti da budemo prvi. Nikome ne bi bilo krivo da budemo prvi, mi i Radnicki smo imali najbolji raspored do kraja, sve teške utakmice smo odigrali. Mogli smo mnogi pomrsiti račune i imali smo ekipu za takve stvari. Ako se odluči u korist premijerligaških klubova da ostanu, njima je u korist to. Iskra je uložila puno novca i reprezentacije će igrati u toj dvorani pa njima ne bi odgovaralo da ispadnu. Isto tako je Goražde veliki klub sa velikom tradicijom. Sa druge strane imamo jednu Bosnu koja je veliko ime u rukomentnom svijetu i imamo Krivaju koja je dugo igrala u Premijer ligi. Oni bi svakako bili premijerligaši i da se ovo nije desilo. Po meni je najpoštenije, još jednom ponavljam da tri, četiri ekipe razigraju i ko bude bolji neka ide ili ostane u Premijer ligi. Neka se turnir odigra u nekom neutralnom gradu. Proširenje lige ne dolazi u obzir. Da ne bi bilo da se završilo za stolom i da ne ispadne ko ima više ruku da bude u Premijer ligi.”

Što se tiče prvaka, Jasmin nema dileme:

”Pošteno je, što se tiče Premijer lige da Borac bude prvak i da u europska takmičenja idu klubovi po trenutnom plasmanu na tabeli. Nije problem oko prvaka, svi su saglasni da Borac treba da bude prvak. Najveći je problem ko treba ispasti a ko ući u Premijer ligu, savrseno je jasno da je Borac najbolja ekipa. Već sada  i jedni i drugi spominju da bi da idu na sud. Problem je i u našem državnom savezu koji je rasparčan i  bilo koja odluka koja se donosi, ona se donosi na mišice. Većina njih u savezu nema veze sa sportom.”

Odluke još uvijek nema, sudbina nastavka ili okončanja prvenstva je neizvjesna, a rukovodstvo državnog saveza zbog već dobro poznatih problema ne može ni sjednicu zakazati. Šta će biti sa bh. rukometom?!

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA