Magazin
Omiljeni likovi iz Springfielda: Zašto su Simpsonovi žuti? Mnogi fanovi vjerovatno ne znaju zbog čega su Simpsonovi žuti.
#

Kultna animirana serija “Simpsonovi” (The Simpsons) na malim ekranima prisutna je već skoro 33 godine, a Homer, Marge, Bart, Lisa, Meggie i ostali junaci postali su dio popularne kulture.

Njihove replike postale su fraze u svakodnevnom jeziku, a u posljednje vrijeme sve se redovnije piše o historijskim događajima koje su autori predvidjeli. I pored toga, mnogi fanovi vjerovatno ne znaju zbog čega su Simpsonovi žuti.

Matt Groening, autor serije, u jednom intervjuu za BBC otkrio je zbog čega su otkačena porodica, njihovi prijatelji i sugrađani žute boje. Stvar je naizgled banalna: jedna animatorica došla je na ideju da likovi budu žuti, što se Groeningu svidjelo.

“Jedna animatorica je smislila žutilo Simpsonovih i čim mi ga je pokazala, rekao sam: ‘Ovo je odgovor!’ Kad daljinskim upravljačem prelistate kanale i zasvijetli žuta boja, znat ćete da gledate 'Simpsonove'”, objasnio je Groening i dodao da nije želio odabrati “konvencionalne boje iz crtića” za likove.

Iako se, s obzirom na uspjeh "Simpsonovih", odabir žute pokazao kao genijalan Groeningov potez, moguće je da su na odluku oko izbora boje utjecali i naučni dokazi, kao i simbolika. Zbog načina na koji ljudske oči procesuiraju svjetlost, žuta je najvidljivija boja ljudskom oku, a simbolizira optimizam i radost.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.