Magazin
Pjevač nije s nama više od dvadeset godina: Danas bi Davorin Popović proslavio 76. rođendan Sarajlija u srcu i duši svoj rodni grad nije htio napustiti ni u najtežim danima agresije, a slavu grada pronio je još ranije pjevajući sa nezaboravnim Indexima.
#

Da je živ, Davorin Popović danas bi slavio 76. rođendan. Legendarni Pjevač preminuo je 18. juna 2001. godine, ali sjećanje na njega živi i danas, ne samo u rodnom Sarajevu te Bosni i Hercegovini, već i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

Sarajlija u srcu i duši svoj rodni grad nije htio napustiti ni u najtežim danima agresije, a slavu grada pronio je još ranije pjevajući sa nezaboravnim Indexima.

Davorin Popović zvani Pimpek

Rođen je 1946. godine u Sarajevu. U djetinjstvu je dobio nadimak Pimpek zbog male izrasline koja se nalazila blizu njegovog uha. Bavio se rukometom i košarkom. Bio je kapiten Košarkaškog kluba "Mlada Bosna", a kao standardni prvotimac odigrao je više od petsto utakmica. Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Muzičku karijeru započeo je u grupama Lutalice i Pauci, a 1964. godine postaje pjevač Indexa. Tri godine kasnije nastupaju na Festivalu "Vaš šlager sezone" i od tada postaju izuzetno popularni. Iako su Indexi postojali skoro četiri desetljeća, izdali su samo dva službena albuma: "Modra rijeka" (1978) i "Kameni cvjetovi" (1999). Popović je izdao i solo albume "Svaka je ljubav ista (osim one prave)" 1975. i "S tobom dijelim sve" 1984., na kojima je sarađivao s kolegama iz benda. Ipak, snimljeno je znatno više kompilacija spomenutih ostvarenja.

Za potrebe filma "Kuduz", reditelja Ademira Kenovića, snimio je pjesmu "Žute dunje", koja je postala evergreen. Predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 1995. godine pjesmom "Dvadeset i prvi vijek" te osvojio devetnaesto mjesto. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Godišnja muzička nagrada u BiH, ustanovljena 2002. godine njemu u čast, nazvana je nagrada "Davorin", a kasnije je preimenovana u nagradu "Indexi".

U legendu je ušao i njegov intervju koji je nakon rata dao za jedne beogradske novine.

"Ne optužuje nikog od poznatih ljudi iz Sarajeva što su otišli kad je rat počeo: 'Kad pukne, neko reaguje tako što se onesvijesti, a neko ne. To je sve individualno. Ne treba te ljude optuživati. Oni su jedan veliki kulturni potencijal. Glupo je sad ih otjerati. Treba gledati kako ih vratiti u Sarajevo.'

Otkriva nam Davorin Popović i to da se dan prije rata njemu i fudbaleru Sušiću javio Arkan i rekao: 'Bježite iz Sarajeva.' 'Ja sam ostao, pa gdje ću bježati? Šta bi bilo sa Sarajevom da sam ja otišao?'"

Popović je preminuo 2001. godine u Sarajevu od raka gušterače.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.