20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Slapovi Kozice: Mjesto gdje počinje i završava najljepši put (VIDEO)

Zbog bogatstva svojih prirodnih ljepota Fojnica bi morala biti većim slovima upisana na svim turističkim mapama i češća destinacija ljubitelja prirode, odmora, rekreacije, planinarenja, lovaca, ribolovaca… U ovom srednjobosanskom gradiću na svakom koraku ima nešto novo, nešto zanimljivo, jer Fojnica je gradić gdje se diše punim plućima.

Mnogi su opisali Fojnicu i njen kraj, a bh. pisac i putopisac Alija Isaković očaran ljepotom Fojnice je zapisao da iz ovog grada “Ne može se produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati…”.

Iako je najpoznatija po banjskom lječilištu i Franjevačkom samostanu izgrađenom u 14. vijeku koji čuva više od 50.000 knjiga među kojima i 10.000 starih nekoliko vjekova, Fojnica krije i brojne prirodne ljepote kao što je Prokoško jezero, ali i slapove Kozice.

- OGLAS -

Zbog svoje nepristupačnosti, slapovi Kozice su slabo poznat lokalitet i veoma malo poznata destinacija, a ima se šta vidjeti i doživjeti. Ovaj prirodni dragulj nalazi se 10-ak kilometara od Fojnice. Asfaltirani put proteže se do raskrsnice za sela Dragačići i Vladavići, odakle počinje makadamski put. S obzirom na gotovo svakodnevne kiše koje padaju posljednjih nekoliko mjeseci, put je oštećen, ali prohodan.

Prvi susret s ovim slapovima je očaravajući. U hladu stoljetnih šuma, niz strme litice stijena obrušavaju se u kristalno čistu vodu tri manja i dva veća slapa, visine oko 20 metara. Mir koji se tu može naći narušava tek buka vode koj se obrušava niz planinske stijene i rijetki avanturisti očarani ljepotom ovog ambijenta.

 

Ovo je idealno mjesto na kojem ćete doživjeti prirodu u njenom punom obliku, ali i odmoriti od svakodnevnih obaveza i gradske buke. Kod slapova na manjem platou je kutak za odmor posjetilaca – hladnjak, korito s izvorskom vodom i ognjište. Slapovi se vide sa vidikovca na uređenoj stazi. Svi oni koji žele da se spuste u podnožje slapova trebaju biti vrlo oprezni zbog mogućeg poskliznuća na strmom terenu.

Iako je za svako divljenje ovoj prirodnoj ljepoti, posjetioci, ali i stanovnici okolnih sela imaju zamjerke. To se prije svega odnosi na loš makadamski put, ali i postavljanje putokaza od Fojnice do slapova jer ih nema gotovo nigdje. Zatim je tu i uređenje prostora oko slapova, izgradnja staza i stepenica do podnožja slapova, jer samo rijetki se mogu spustiti do njih. Također, potrebno je postaviti kante za smeće, te više marketinški 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA