10 C
Sarajevo
19.04.2024

Ovo je postao glavni prioritet Bijele kuće koji mora da se ostvari prije izbora

Administrator agencije NASA Džim Bridenstin je izjavio u srijedu da svemirska agencija razmišlja da zaobiđe rakete na kojima već godinama radi, a koje su namjenjene odlasku na Mjesec. Umjesto toga pokušatće da nađu neku komercijalniju alternativu.

Ako bi se to ostvarilo to bi značilo radikalnu promjenu u načinu na koji NASA planira da se vrati na Mjesec, a koji bi bio udarac za Spejs Launč Sistem, uključujući ogromnu raketu za koju je vladin službenik nedavno rekao da bi mogla da košta oko 9 milijardi dolara.

Bridenstinovi komentari su došli tokom saslušanja senatskog odbora, pokazujući kako NASA i Bijela kuća postaju frustrirane zbog sporog napretka.

- OGLAS -

Nacionalni savijet za svemir, na čijem je čelu potpredsednik Majk Pens, učinio je sve da Mjesec postane glavni prioritet, a zvaničnici su rekli da bi administracija željala da se odlazak na Mjesec desi prije narednih izbora 2020. godine. 

 

Sistem za lansiranje u svemir trebalo je da lansira letjelicu Orion u mjesečevu orbitu, u misiji bez posade najkasnije do juna 2020. godine.

Bridenstin je rekao da je agencija nedavno obavještena da će biti još jedno kašnjenje u isplaniranim aktivnostima.

“Mislim da se kao agencija držimo svojim obaveza. Gospodine, ako kažemo vama i drugima da ćemo u junu lansirati raketu na Mjesec, onda ćemo to uraditi. Mi kao agencija moramo da razmotrimo sve opcije za postizanje tog cilja” – rekao je on na pitanje senatora Rodžera Vikera.

Ova najava je bila udar za Boing, koji je jedan od glavni proizvođača SLS rakete. Sve ovo je došlo nakon što je kompanija pretrpjela ozbiljne posljedice kada su države prizemljile sve avione Boing 737 mek 8.

Boingova SLS raketa je više puta kasnila i dolazilo je do prekoračenja troškova.

U oštrom izveštaju od prošle godine, generalni direktor NASE je otkrio da bi ovaj program mogao da poveća troškove na 9 milijardi dolara. Utvrđeno je da je Boing već potrošio 5,3 milijarde.

Bridenstin kaže da NASA ne napušta ovu raketu, najveću koja je ikad napravljena u američkoj historiji, dodajući da ona ostaje deo američkog svemirskog programa.

Međutim, kašnjenja su dovela do toga da NASA pogleda druge raspoložive rakete, a već postoje neke koje ispunjavaju njene kritirijume.

Za sada nije poznato kako će NASA platiti ova lansiranja.

– Između sadašnjosti i juna 2020. godine, moramo da se suočimo sa realnošću – rekao je on.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA