12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Portugalski ugostitelji štrajkaju glađu zbog mjera ograničenja

Vlasnici devet restorana, barova i noćnih klubova u utorak peti dan za redom štrajkaju glađu ispred portugalskog parlamenta u znak protesta protiv mjera ograničenja vezanih uz epidemiju koronavirusa.

“Treba nam potpora kako bismo preživjeli”, rekao je Alberto Cabral, voditelj noćnog kluba. koji upozorava da im je voda došla do grla.

Prosvjednici, koji kampiraju ispred zgrade parlamenta i žive na vodi, čaju i kavama koje im donose njihovi pristaše, poručuju da neće jesti sve dok ih ne prime premijer i ministar gospodarstva.

- OGLAS -

Barovi i noćni klubovi su zatvoreni još od ožujka, dok su se restorani ponovo otvorili u svibnju, no policijski sat i zatvaranje vikendima, na snazi od 8. novembra, razljutilo je vlasnike koji upozoravaju da njihova djelatnost neće preživjeti ovu godinu.

Joao Sotto Mayor, vlasnik restorana, upozorava na brojne stečajeve i ističe da je “iznimno važno da se sljedeći vikend barovi, klubovi i restorani otvore i da se vrate na normalno radno vrijeme”.

Na internetu je pokrenuta peticija u kojoj vlasnici traže da im se omogući da rade i do sada je prikupljeno skoro 45.000 potpisa, a svaki sat se taj broj povećava za nekoliko hiljada.

Kao naknadu za zatvaranje ugostiteljskih radnji tokom vikenda, vlada je vlasnicima restorana ponudila iznos od 20 posto njihovih prihoda u razdoblju od janura do oktobra ove godine.

Vlasnici, međutim, tvrde da to ni iz bliza nije dovoljno te se Jose Gouveia, vlasnik noćnog kluba i glasnogovornik pokreta, pita kako bilo koje poduzeće može poslovati ako ne zarađuje, a da pritom plaća poreze i sve izdatke, kao primjerice za struju i vodu.

Prema službenim podacima u oktobru je broj ljudi koji su se prijavili kao nezaposleni porastao za 34,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a čak 72 posto novih nezaposlenih je radilo u restoranima ili veleprodaji.

“U Portugalu sve umire”, rekao je Gouveia.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA