15 C
Sarajevo
25.04.2024

Dodik: Iduće sedmice sjednica o imenovanju Tegeltije

– Briselu je jasno i oni očekuju da što prije bude formirana vlast na svim nivoima, a prije svega Vijeće ministara BiH. To je jasno i meni, ali i drugoj dvojici članova Predsjedništva – rekao je Dodik za današnje “Nezavisne novine”.
 
Dodik je istakao da je i ranije mogla biti formirana vlast na nivou institucija BiH, jer je već poznato ime predsjedavajućeg.
 
– Važno je samo da druga dvojica članova Predsjedništva pristanu da se održi sjednica i da se to završi. Bilo je bespotrebno da zakazujem sjednicu na kojoj oni ne bi odlučivali o toj temi. Kada se dogovorimo i kada oni hoće da odlučuju, mogu da zakažem sjednicu bilo koji dan – naveo je Dodik.
 
Dodik je istakao da oni stalno razgovaraju na tu temu i da vjeruje da će to biti brzo završeno. Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić rekao je u srijedu novinarima u Briselu da bi nakon povratka u BiH trebalo da počnu razgovori u vezi sa imenovanjem predsjedavajućeg VMBIH.
 
– Impresivno je svjedočiti kako su novi članovi Predsjedništva ostavili po strani razlike i nastupili ujedinjeno u prvom zajedničkom susretu sa evropskim zvaničnicima – ocijenio je jučer na Twitteru šef Delegacije EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark.
 
List podsjeća da je blokada formiranja vlasti na nivou BiH uslijedila kada su stranke u Federaciji BiH poručile da Tegeltija neće biti imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dok ne prihvati odluku Predsjedništva BiH u vezi sa Akcionim planom za članstvo BiH u NATO savez. Potom je iz RS-a poručeno da je poznat stav ovog entiteta po tom pitanju, a to je vojna neutralnost, na koju je obavezuje rezolucija Narodne skupštine RS-a, te da će RS pratiti šta Srbija radi u vezi s NATO-om.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA