1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

(UŽIVO) Situacija neizvjesna: Biden osvojio Wisconsin; Ukupni rezultat elektorskih glasova: Biden – 248, Trump – 214

 

21:50 Trumpova kampanja podnijela tužbu Vrhovnom sudu

Trumpova kampanja tužbu podnosi Vrhovnom sudu te traže da preispita odluku državnog suda Pennsylvanije, koji je dozvolio da se broje glasovi i nakon izbornog dana.

21:39 Trumpov sin proglašava pobjedu u Pennsylvaniji

Iako je u Pennsylvaniji prebrojano samo 85 posto glasova, Trumpov sin, onaj koji je jučer objavio kartu na kojoj je cijela Hrvatska more, proglašava pobjedu u toj državi.

Pobjedu je proglasio na Twitteru, pa je za očekivati da će Twitter tu objavu uskoro označiti neprikladnom, budući da se ne tolerira proglašavanje rezultata ako nisu službeni.

- OGLAS -

21:25 Trumpova kampanja pokušava zaustaviti glasanje u Pennsylvaniji 

Trumpova kampanja pokušava zaustaviti glasanje u Pennsylvaniji, nakon što su slično najavili za Michigan. 

Zamjenik direktora Trumpove kampanje, Justin Clark, rekao je kako se u Pennsylvaniji događaju loše stvari.

“Demokrati rade shemu kako bi razrijedili republikanske glasove. Predsjednik i njegov tim se bore protiv toga”, rekao je. 

Valja napomenuti kako dokaza za tako nešto nema. 

20:40 Trumpova kampanja kaže da je tražila prekid brojanja u Michiganu

Iz Trumpove kampanje javljaju kako su podnijeli tužbu u Michiganu te kako traže da država zaustavi brojanje glasova dok oni ne dobiju pristup nadzoru brojanja glasova. 

CNN dodaje kako provjeravaju tu informaciju.

20:15 I AP piše da je Biden osvojio Wisconsin

20:04 CNN tvrdi da Biden osvaja Wisconsin

Riječ je o državi koja nosi deset elektorskih glasova. Na prošlim izborima tu je pobijedio Trump.

20:01 – Trump traži prekid brojenja glasova u Michiganu

AFP piše kako je Donald Trump zatražio od suda da zaustavi brojenje glasova u Michiganu.

18:22 – Projekcija CNN-a: Biden dobija najmanje 3 od 4 elektorska glasa u Maineu

Joe Biden će osvojiti najmanje tri elektorska glasa u Maineu, prema projekciji CNN-a.

U ovoj državi u igri su četiri glasa, a potrebno je ukupno 270 glasova da bi se pobijedilo na predsjedničkim izborima.

18:01 – Još uvijek nema pobjednika u 9 država

Dan nakon predsjedničkih izbora u SAD-u, još uvijek nema pobjednika u 9 država, javlja CNN.

Prema trenutnom stanju, Joe Biden ima 224 elektorskih glasova, a Donald Trump ima 213. Za pobjedu je potrebno 270 glasova.

Ovo su devet država u kojima pobjeda još nije odlučena:

– Aljaska
– Arizona
– Georgia
– Michigan
– Maine
– Nevada
– Sjeverna Carolina
– Pennsylvania
– Wisconsin

17:46 – Biden pojačava vodstvo u Michiganu

Kandidat demokrata Joe Biden pojačao je svoje vodstvo u Michiganu, jednoj od odlučujućih preostalih država u trci za Bijelu kuću, prenosi CNN.

Prema posljednjim rezultatima, Biden u ovoj državi trenutno ima 30.000 glasova više od Trumpa, nakon prebrojanih 92 posto glasova.

17:04 –  Trump: Gubim prednost u ključnim državama, vrlo čudno

Nakon što je dan poslije izbora iznio sumnje o izbornoj krađi, aktuelni predsjednik SAD-a Donald Trump je tokom dana kazao kako je “vrlo čudno” što gubi prednost u ključnim državama u kojima je vodio protekle noći.

“Sinoć sam bio u vodstvu, često u čvrstom, u mnogim ključnim državama, gotovo u svim koje vode i kontroliraju Demokrate. Onda, jedna po jedna, počele su magično da nestaju kako su se pojavljivali i brojali glasački listići iznenađenja. Vrlo čudno,” napisao je Trump na Twitteru, tek par sati nakon što je tokom obraćanja iz Bijele kuće najavio pobjedu na izborima.

16:45 – Najveća izlaznost na predsjedničkim izborima u prethodnih 120 godina

Više od 160 miliona Amerikanaca glasalo je na predsjedničkim izborima, što je i najveća izlaznost u prethodnih 120 godina, prema preliminarmim podacima web stranice koja prati izlaznost na izborima (US Elections Project)


15
:51 – 
Biden vodi u Michiganu Joe Biden prestigao je Donalda Trumpa u Michiganu, javlja CNN.

Ali još uvijek je neizvjesno ko će pobjediti u ovoj državi. Trump je sinoć dao izjavu kada je njegova situacija izgledala bolje, ali trenutno je dalje od pobjede nego što je to bio kada je to izjavio.

15:05 – Po posljednjim informacijama Biden je preuzeo vodstvo u Michigenu, gdje je od početka vodio aktualni predsjednik. Michigen nosi velikih 16 elektorskih glasova.

15:00 – John Bolton, bivši savjetnik Donalda Trumpa, nazvao je sramotnim današnje predsjednikove komentare u vezi s izborima.

Gotovo sva birališta su zatvorena, a američki predsjednik Donald Trump osvojio je tri ključne države – Floridu, Teksas i Ohio. Još se čekaju konačni rezultati za Pennsylvaniju, Georgiju, Sjevernu Karolinu, Michigan i Wisconsin koje se smatraju ključnima za ishod izbora.

 
Trenutni ukupni rezultat elektorskih glasova: Biden – 238, Trump – 213

(za pobjedu potrebno 270)

Trenutni rezultati u državama u kojima su proglašene pobjede:

Trump je dosad osvojio sljedeće države:  West Virginia – 5 elektora, Tennessee – 11 elektora, Alabama – 9 elektora, Mississippi – 6 elektora, Missouri – 10 elektora, Oklahoma – 7 elektora, Arkansas – 6 elektora, Kentucky – 8 elektora, Indiana – 11 elektora, Wyoming – 3 elektora, North Dakota – 3 elektora, South Dakota – 3 elektora, Louisiana – 8 elektora, Nebraska – 5 elektora (ne dobiva sve elektore, država ima poseban sustav podjele glasova), South Carolina – 9 elektora, Kansas – 6 elektora, Utah – 6 elektora, Idaho – 4 elektora, Florida – 29 elektora, Teksas – 38 elektora, Ohio – 18 elektora, Iowa – 6 elektorskih, Montana – 3 elektorska.

Biden je dosad osvojio sljedeće države: Illinois –  20 elektora, Maryland – 10 elektora, New Jersey – 14 elektora, Connecticut – 7 elektora, Massachusetts – 11 elektora, Maine – 4 elektora (ne dobiva sve elektore, država ima poseban sustav podjele glasova), Delaware – 3 elektora, Vermont –  3 elektora, Colorado – 9 elektora, New York – 29 elektora, Rhode Island – 4 elektora, District of Columbia – 3 elektora, Kalifornija – 55 elektora, Oregon – 7 elektora, Washington – 12 elektora, New Hampshire – 4 elektora, Arizona – 11 elektorskih, Havaji – 4 elektorska, New Mexico – 5 elektora, Minnesota – 10 elektora, Virginija – 13 elektora

Trenutno stanje u ključnim državama u kojima nisu proglašene pobjede (ažurirano u 14:30):

Georgia – Trump vodi (Donald Trump 50,5 posto, Joe Biden 48,3 posto. Prebrojeno je 94 posto glasova. Država nosi 16 elektorskih glasova)

Sjeverna Karolina – Trump vodi (Donald Trump 50.1 posto, Joe Biden 48.7 posto. Prebrojeno je 94 posto. Država nosi 15 elektorskih glasova)

Pennsylvania – Trump vodi (Donald Trump 55.7 posto, Joe Biden 43.1 posto. Prebrojeno 64 posto. Država nosi 20 elektora)

Michigan – Trump vodi (Donald Trump 49.5 posto, Joe Biden 49 posto. Prebrojeno 91 posto. Država nosi 16 elektorskih glasova)

Wisconsin – Biden vodi  (Joe Biden 49.6, Donald Trump (48.9). Prebrojeno je 95 posto. Država nosi 10 elektora)

Nevada – Biden vodi (Joe Biden – 49,2 posto, Donald Trump 48,6 posto. Prebrojeno 67 posto glasova. Država nosi šest elektorskih glasova)

 

14:33 Još se smanjila razlika u Michiganu

Dodatno se smanjila razlika u Michiganu. Donald Trump sada tamo ima 49.5 posto, a 49 posto ima Biden. Razlika je oko 25 hiljadaglasova.

 14:14 Desničari nadapadnuti noževima u Washingtonu

U Washingtonu se dogodio napad. Više pripadnika desničarske grupe Proud Boysa, koji podržavaju Trumpa, je izbodeno nožem, javlja Newsweek. Ranjeni su tri muškaraca i jedna žena. Ozlijede, prema prvim informacijama, nisu opasne po život.Navodi se da je jedna od žrtava Enrique Tarrio, vođa Produ Boysa. Navodi se i da je aktivistica Bevelyn Beatty izbodena nožem.

14:06 Ruske televizije o izborima i SAD-u: Ovo je ludilo

Za ruske televizije, naročito one bliske Kremlju ili u vlasništvu države, glavno pitanje nije tko je bolji kandidat, kako za Ameriku tako za Rusiju. 

13:59 BBC: Izbrojano je 99% glasova u Wisconsinu, Biden ima 20.000 glasova prednosti

BBC javlja da je u Wisconsinu, jednoj od ključnih država, izbrojeno 99 posto glasova. Biden ima oko 20.000 glasova prednosti. 

Po svemu sudeći Wisconsin će pripasti Bidenu iako BBC još ne izlazi s procjenom pobjednika u toj saveznoj državi.

 13:18 BBC: Izbrojano je 99% glasova u Wisconsinu, Biden ima 20.000 glasova prednosti

BBC javlja da je u Wisconsinu, jednoj od ključnih država, izbrojeno 99 posto glasova. Biden ima oko 20.000 glasova prednosti. 

Po svemu sudeći Wisconsin će pripasti Bidenu iako BBC još ne izlazi s procjenom pobjednika u toj saveznoj državi.

13:18 Jako napeto u Nevadi, Bidenova prednost je samo 8000 glasova

U Nevadi je jako napeto. Razlika između Bidena i Trumpa je 0.4 posto. U glasovima, Bidenova prednost je nešto manje od 8000 glasova.

13:14 Još se smanjuje Trumpova prednost u Michiganu

Još se smanjuje prednost Donalda Trumpa prednost u Michiganu. Sada Trump ima 49.6 posto, a Biden 48.8 posto. Prebrojano je 98 posto glasova.

13:11 BBC: Sve smo bliži pretvaranju scenarija iz noćne more u stvarnost

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump proglasio pobjedu i najavio pravnu bitku na Vrhovnom sudu, scenarij koji je dosad bio noćna mora je sve bliži stvarnosti, piše BBC

12:35 Smanjila se Trumpova prednost u Michiganu

Situacija u Michiganu je sve napetija. Značajno se smanjila Trumpova prednost u toj državi. Trump je tamo donedavno imao 51,4 posto, a sada ima 49,8 posto. Biden ima 48,5 posto. 

12:20 Biden je opet favorit na kladionicama

Na većini kladionica Joe Biden je ponovno favorit za pobjedu na izborima.

12:17 Smanjila se Bidenova prednost u Nevadi

Prednost Joea Bidena u Nevadi se smanjila. S 50 posto Biden je pao na 49,2 posto, a Trump ima 48,6 posto. Bidenova prednost sada iznosi nešto manje od 18 tisuća glasova.

12:15 U sedam država još nema projekcije pobjednika, u njih šest će se odlučivati konačni pobjednik

U sedam država još nema projekcije pobjednika. To su: Georgija, Michigan, Nevada, Sjeverna Karolina, Pennsylvania, Wisconsin, Aljaska.

Rezultati iz ovih država, osim Aljaske u kojoj je izvjesna uvjerljiva pobjeda Trumpa, odredit će tko će biti sljedeći američki predsjednik.

12:14 Bartulica iz Domovinskog pokreta u Index Studiju komentira američke izbore

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Batulica, koji podržava Trumpa, gostuje u Index studiju i komentira američke izbore.

 12:03 Njemački ministar obrane o Trumpovom govoru: Ovo je vrlo eksplozivna situacija

Predsjednik Trump izazvao je u SAD-u bitku za legitimitet predsjedničkih izbora nakonsvoje neutemeljene proglašenja pobjede, rekao je njemački ministar obrane.

“Ovo je vrlo eksplozivna situacija”, rekla je Annegret Kramp-Karrenbauer za ZDF.

11:55 Trenutno stanje u ključnim državama u kojima nisu proglašene pobjede

Georgia – Trump vodi (Donald Trump 50,5 posto, Joe Biden 48,3 posto. Prebrojeno je 94 posto glasova. Država nosi 16 elektorskih glasova)

Sjeverna Karolina – Trump vodi (Donald Trump 50.1 posto, Joe Biden 48.7 posto. Prebrojeno je 94 posto. Država nosi 15 elektorskih glasova)

Pennsylvania – Trump vodi (Donald Trump 55.7 posto, Joe Biden 43,1 posto. Prebrojeno 64 posto. Država nosi 20 elektora)

Michigan – Trump vodi (Donald Trump 51,4 posto, Joe Biden 47 posto. Prebrojeno 83 posto. Država nosi 16 elektorskih glasova)

Wisconsin – Biden vodi  (Joe Biden 49,4, Donald Trump (49,1) [Prethodno je bilo Donald Trump 51.1, Joe Biden 47.4]. Prebrojeno je 95 posto. Država nosi 10 elektora)

Nevada – Biden vodi (Joe Biden – 50 posto, Donald Trump 47,9 posto. Prebrojeno 67 posto glasova. Država nosi šest elektorskih glasova)

12:15 U sedam država još nema projekcije pobjednika, u njih šest će se odlučivati konačni pobjednik

U sedam država još nema projekcije pobjednika. To su: Georgija, Michigan, Nevada, Sjeverna Karolina, Pennsylvania, Wisconsin, Aljaska.

Rezultati iz ovih država, osim Aljaske u kojoj je izvjesna uvjerljiva pobjeda Trumpa, odredit će tko će biti sljedeći američki predsjednik.

11:41 Društvene mreže Twitter i Facebook reagirali su na lažne tvrdnje američkog predsjednika Donalda Trumpa o pobjedi na izborima označavajući postove na svojim platformama.

 
11:40 BBC analizira tko će osvojiti ključne države

Izborna utrka za predsjednika SAD-a svela se na par ključnih država: Arizonu, Georgiju, Wisconsin, Michigan i Pennsylvaniju. BBC je analizirao tko bi mogao odnijeti pobjedu u kojoj državi.

11:39h U neizvjesnoj trci u Nevadi, Bajden ima 49.4, a Tramp 48.6 odsto glasova podrške, javlja CNN.

Bajden i dalje ima tijesnu prednost u Viskonsinu, dok Tramp i dalje vodi u Mičigenu.

10:41h Bajden je upravo poveo u jednoj od ključnih država, Viskonsinu, nakon masovne podrške u okrugu Milvokija.

Kandidat demokrata je u tom okrugu osvojio 69,2 a Donald Tramp 29,3 odsto glasova.

 

 10:32h Džo Bajden će pobijediti na Havajima, javlja CNN.

Uz ta četiri dodatna elektorska glasa, Bajden prema projekcijama te televizije vodi 224-213 u odnosu na Trampa

 
10:04h Večerašnja Traa je jer se radi o pokušaju da se američkim građanima oduzmu demokratska prava. Bez presedana je jer nikad u našoj istoriji jedan predsjednik nije pokušao oduzeti glasove Amerikancima. Nakon što je ohrabrivao napore Republikanaca u više saveznih država kako bi spriječio legalno prebrojavanje glasova prije izbornog dana, sad predsjednik kaže da ti glasovi ne mogu biti prebrojani ni nakon izbornog dana. Netačan je jer se to neće dogoditi. Prebrojavanje neće biti zaustavljeno. Nastaviće se dok svaki glas ne bude prebrojan. Jer to je ono što naši zakoni – zakoni koji štite ustavno pravo svakog Amerikanca na glasanje – to zahtijevati”, rekla je ona.

“Ponavljamo ono što je potpredsjednik rekao večeras: Donald Tramp neće odlučiti ishod ovih izbora. Džo Bajden neće odlučiti ishod ovih izbora. Američki narod će odlučiti ishod ovih izbora. Demokratski proces se mora nastaviti i on će se nastaviti sve do konačnog zaključka”, dodala je O'Meli Dilon, kako prenosi Indeks.

 

 09:59h CNN je objavio nove podatke kada su u pitanju ključne države – Tramp ima veliku prednost od 680.000 glasova u Pensilvaniji na osnovu 74 odsto prebrojanih glasova, te oko 240.000 glasova prednosti u Mičigenu i oko 109.000 glasova više u Viskonsinu na 83 odsto prebrojanih glasova.

Tijesna je trka u Džordžiji, u kojoj Tramp takođe ima blagu prednost, ali okruzi u kojim nisu prebrojani glasovi bi mogli masovno podržati demokrate.

Tramp ima i oko 67.000 glasova prednosti u Sjevernoj Karolini na 95 odsto prebrojanih glasova.

09:30h Fejsbuk je reagovao na Trampove preuranjene tvrdnje o pobjedi na izborima. Ta društvena mreža je dodala upozorenje ispod snimka Trampovog obraćanja.

“Konačni rezultati mogli bi biti različiti od inicijalnog prebrojavanja glasova, jer će se brojanje glasova trajati danima ili sedmicama nakon zatvaranja birališta”, stoji u upozorenju.

 
09:27h Aleksandrija Okasio-Kortes iz Njujorka i Ilhan Omar iz Minesote, dvije pripadnice progresivnog dijela demokrata, ponovo su izborile svoje mjesto u Kongresu, javlja “Gardijan”. I druge dvije poznate članice Kongresa Ajana Presli iz Masačusetsa i Rašida Tlaib iz Mičigena takođe se vraćaju u Kongres. Ove četiri političarke postale su poznate ponajprije zbog svojih oštrih nastupa protiv Donalda Trampa, a neformalno su prozvane “The Squad”.
 

 

 
09:11h Bajden je osvojio i državu Mejn u regiji Nove Engleske, javlja AP.

 

08:59 I dalje odlučuju ključne države – CNN javlja da Tramp ima veliko vođstvo u Pensilvaniji, te da vodi u Mičigenu na 70 odsto prebrojanih glasova, u Viskonsinu na 81 odsto, Džordžiji na 91, te Sjevernoj Karolini na 95 odsto prebrojanih glasova. 

Demokrate će ponovo osvojiti Nevadu u kojoj Bajden vodi.

 
08:56h Džo Bajden je pobijedio u Arizoni, javlja Asošiejted pres.

 

 08:29h CNN ističe da je Tramp preuranjeno, netačno i nedemokratski proglasio pobjedu.

“To što je predsjednik rekao nije tačno. Tačno je da vodi u Džordžiji i Sjevernoj Karolini. Nije tačno da pobjeđuje u  Pensilvaniji, Mičigenu, Viskonsinu… još uvijek se prebrojavaju milioni glasova. Možda će Tramp pobijediti kad se glasovi izbroje, ali ono što je rekao je nedemokratski i ne možemo reći ko je pobijedio”, kazao je voditelj CNN-a.

“Nadali smo se da Tramp neće slagati, nije neočekivano, ali jeste šokantno”, dodao je.

 

08:28h “Ovo je sramota za našu državu. Mi smo pobijedili na izborima iskreno. Naš cilj je da očuvamo integritet, želimo da se prekine glasanje i spriječi prevara. Pobijedićemo i što se mene tiče, već smo pobijedili”, kazao je Tramp.

Naveo je da će se obratiti Vrhovnom sudu da se spriječi dalje brojanje glasova.

08:26h “Znali su da ne mogu da pobijede i rekli su da će da idu na sud”, tvrdi Tramp pitajući šta se desilo sa izborima.
 
08:19h Američki predsjednik Donald Tramp kazao je da “tužna grupa” ljudi pokušava da otuđi one koji su glasali za njega.

“Mi smo se spremali za proslavu, ali je zaustavljeno.”

Tramp je proglasio pobjedu u Džordžiji i Sjevernoj Karolini, a istakao da je rano proglasiti pobjedu Bajdena u Arizoni.

Dodao je da u Pensilvaniji vodi sa velikom razlikom od skoro 700 hiljada glasova i da vode u Mičigenu.

 

08:14h Tramp je osvojio četiri, a Bajden jedan elektorski glas u Nebraski, prenosi CNN. Ta televizija ističe kako bi glas koji je Bajden osvojio mogao biti značajan za krajnji ishod. 

I jednom i drugom kandidatu je potrebno 270 elektorskih glasova za pobjedu na izborima.

07:49h Glasanje je završeno, zatvorena su i posljednja biračka mjesta na Aljasci.
 
 
07:48h Posljednja projekcija – Bajden 220, Tramp 213 elektorskih glasova.
 
07:19h  Posljednja projekcija CNN trenutno je da Bajden ima 219, dok Tramp ima 209 elektorskih glasova.
 
 
 
07:14h Bajden ima preko 160 hiljada glasova više od Trampa u Arizoni nakon 79 odsto prebrojanih glasova. Arizona nosi 11 glasova, a u njoj je Tramp pobijedio 2016. godine.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA