Magazin
Red Bull Symphonic: Mladi bh. muzičari se predstavljaju globalnoj publici Premijerni nastup Victoria String Orchestra, od kojeg se očekuje audiovizuelni spektakl, zakazan je za srijedu 2. juna 2021. godine u 21h na zvaničnom YouTube kanalu Red Bull Music
#
Sutra, u srijedu 2. juna, Victoria String Orchestra će na svom premijernom nastupu izvesti kompozicije sa albuma „Victoria“ poznatog bh. producenta Indiga, pod dirigentskom palicom Tonija Toplana. Koncert će u online formatu biti održan u 21h na zvaničnom YouTube kanalu Red Bull Music.
 
Pod vodstvom Tonija Toplana, orkestar će predstaviti uzbudljivi spoj elektronske i klasične muzike te izvesti kompozicije s Indigovog prvog solo albuma „Victoria“, koji je pobrao sve pohvale regionalne muzičke kritike.
Victoria String Orchestra je gudački orkestar, okupljen posebno za ovaj projekat, i broji 18 članova: šest prvih i pet drugih violina, četiri viole, dva violončela i jedan kontrabas.
 
Riječ je o mladim, klasično obrazovanim muzičarima.
 
Na čelu orkestra je mladi sarajevski kompozitor Toni Toplan, koji je zaslužan i za orkestraciju Indigovih kompozicija odnosno za „prevođenje“ elektronskih zvukova u formu klasične muzike. O samom orkestru kaže:
„To su sve klasično obrazovani muzičari, za koje vjerujem da im je blizak i ovaj žanr, pored onog što standardno slušaju i izučavaju. Vjerujem da se pronalaze i u ovom izričaju, jer to se osjeti i na probama. Energija sa kojom su prihvatili čitav projekat je stvarno nevjerovatna.“
 
S ovim se slaže i autor kompozicija koje će biti izvedene u srijedu, Indigo.
 
„Drago mi je što su svi u orkestru, uključujući dirigenta, mlađe dobi. S obzirom da se radi o mlađim osobama, njima su elektronska muzika i cijeli ovakav pristup vjerovatno bliski“, njegovo je mišljenje.
Premijerni nastup Victoria String Orchestra, od kojeg se očekuje audiovizuelni spektakl, zakazan je za srijedu 2. juna 2021. godine u 21h na zvaničnom YouTube kanalu Red Bull Music, a publici će za gledanje dostupan biti 24 sata.
Koncert se održava u sklopu drugog izdanja projekta Red Bull Symphonic, koji omogućava realizaciju novih, izuzetnih muzičkih doživljaja i inovativnih ideja.
 
Za muzičare iz orkestra, dirigenta i producenta ovo je izvrsna prilika da se predstave pred globalnim auditorijem, posebno jer im je pripala čast da realizuju tek drugo izdanje ovog projekta u svijetu. Projekat je podržao Goethe Institut BiH.
 
(Redbull)
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.