7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Amerika poslala brodove u Južno kinesko more

Dva američka nosača aviona danas su sudjelovala u vojnim vježbama u spornom Južnom kineskom moru, potvrdila je američka ratna mornarica, dok istovremeno Kina u tom području također provodi vojne manevre, koji su naišli na kritike Pentagona i susjednih država.

Kina i SAD se međusobno optužuju za povećanje napetosti u tom strateškom plovnom pravcu u vrijeme ionako napetih odnosa oko niza pitanja, od koronavirusa i trgovine do Hong Konga.

U Južno kinesko more su uplovili nosači zrakoplova USS Nimitz i USS Ronald Reagan kako bi “podržali slobodan i otvoreni prostor Indijskog oceana i Pacifika”, priopćila je mornarica

- OGLAS -

U priopćenju se ne navodi gdje su točno održane vježbe. Južno kinesko more se proteže u dužini od 1500 kilometara. Kina, usprkos prosvjedima susjednih zemalja, svojata 90 posto tog mora.

“Namjera nam je poslati nedvosmislenu poruku našim partnerima i saveznicima da se brinemo o regionalnoj sigurnosti i stabilnosti”, istaknuo je kontraadmiral George M. Wikoff.

Pojasnio je da vježbe nisu odgovor na vojne vježbe koje je održala Kina. Peking je odbacio kritike SAD-a da su njihove vježbe “kontraproduktivne i ne doprinose smanjenju napetosti i održavanju stabilnosti”.

SAD također ističe da redovito provodi vježbe u zapadnom Pacifiku, uključujući i Južno kinesko more.

Kina je 1. srpnja počela petodnevne vojne vježbe kod otočja Paracel, koje svojataju Kina i Vijetnam, a kritikama Pekinga su se pridružili i Filipini, Malezija, Brunei i Tajvan.

Spomenuti otoci su bogati naftom i plinom.

Južno kinesko more je vrlo dinamična trgovinska ruta kojom se godišnje obavi trgovina u vrijednosti tri bilijuna američkih dolara.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA