5 C
Sarajevo
27.04.2024

Čampara o kažnjavanju neodgovornih: Na najbrži način se obračunati

 
Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara predložio je Vladi FBiH da hitno usvoji Uredbu sa zakonskom snagom o mjerama i radnjama na sprječavanju postupanja protivno izdatim rješenjima i naredbama nadležnih organa za vrijeme trajanja Odluke Vlade FBiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH.

Ovom uredbom propisuju se krivična djela, prekršaji i kazne za vrijeme trajanja Odluke Vlade FBiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa.

– Uredba je predložena u konsultaciji sa policijskim agencijama, odnosno nadležnim tužilaštvima, jer su oni tražili da se na neki način propišu neke stvari – rekao je Čampara večeras za Federalnu televiziju.

Kako je naveo, Vlada FBiH treba usvojiti tu uredebu, jer u ovom trenutku nema mogućnosti da se sazove sjednica oba doma Parlamenta FBiH.

- OGLAS -

– Prije svega, ona se odnosi na ove neodgovorne pojedince koji su kršili, odnosno krše rješenja koja su dobili o izolaciji. Vidjeli ste, samo je npr. u Sarajevu bilo 60 slučajeva onih koji su kršili izolaciju, odnosno ugrozili su i svoje, ali i živote drugih građana. Klasično to na primjeru možemo objasniti kao da neki pojedinac uzme automatsku pušku i uđe u pun tržni centar i onda nasumice puca po ljudima – ističe Čampara.

Radi se o ljudima, kako je rekao, koji vjerovatno još nisu testirani, te za njih nismo sigurni da li su zaraženi, iako neki vjerovatno i jesu.

– Oni hodaju nekontrolisano i možemo doći u situaciju da zaraze druge građane. Dakle, radimo sve ono što možemo uraditi kako ne bismo došli u situaciju koja je npr. u Italiji. Naravno, mi slušamo i struku, i medicinske radnike, epidemiologe i druge koji nam otprilike kažu šta bi bilo dobro uraditi. Slušamo i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja govori o smanjenju socijalnog kontakta, izolaciji, testiranju… Dakle, radimo sve ono čime možemo doprinijeti da na najbolji mogući način preveniramo širenje koronavirusa – kazao je Čampara.

Uredba predviđa i novčane, ali i kazne zatvora, potvrdio je ministar.

– Mi ćemo večeras još možda i doraditi jedan dio Uredbe u smislu da možemo odrediti i kućni pritvor, elektronski nadzor za osobe koje krše tu izolaciju. Ja upravo sada odoh na sastanak s predstavnicima tužilaštva i Kantonalnog MUP-a da još to malo doradimo i dotegnemo. Dakle, ovo svakako ostaje samo na snazi dok je na snazi Odluka Vlade o proglašenju nesreće na području FBiH – napominje Čampara.

Naglašava da se nalazimo u jednoj ozbiljnoj situaciji, koju svi trebamo shvatiti krajnje ozbiljno – i kao društvo, i kao pojedinci, dok oni neodgovorni pojedinci moraju biti sankcionirani za svoje neodgovorno postupanje.

– Policijske agencije će se sigurno izboriti s tim. Nećemo dozvoliti da dođemo u situaciju da ugrozimo kompletno stanovništvo u KS, FBiH i BiH. U Sarajevu je samo sinoć bilo 60 neodgovornih pojedinaca, i u Tuzli, isto i u Zenici i u cijeloj FBiH, i to se mora spriječiti. Ali mi nemamo vremena sada da čekamo 10, 15 ili 20 dana, neke bolje uslove da parlamenti zasjedaju. Ako mogu, OK je i to. Iz toga razloga smo i predložili ovu Uredbu sa zakonskom snagom da Vlada što konkretnije i što brže završi ove procese – poručio je Čampara.

Uredbom su, kako je istakao, predviđene i sankcije za one koji šire lažne vijesti i informacije.

– Naravno, ne treba širiti paniku i lažne informacije po društvenim mrežama ili na nekim portalima. Ovdje moramo svi zajedno raditi i dati od sebe maksimum da spriječimo katastrofu, da uradimo sve ono kako ne bismo došli u situaciju u kojoj su neke druge zemlje. Vidjeli ste šta se dešava u Italiji, koje su tragedije. Evo pogledajte kako Sarajevo – jedan turistički centar regije – izgleda ovako sablasno – dodao je Čampara.

Uvođenje policijskog sata, nastavlja, samo je jedna od mjera koje se provode po preporukama struke za dobrobit građana i Sarajeva i FBiH.

– Vidjeli ste, večeras imamo 31 novi slučaj u RS-u. Dakle, moramo pojačati i mi ovdje i testiranja i moramo se izboriti s ovim neodgovornim pojedincima koji stvarno ugrožavaju živote građana. To jednostavno ne smijemo dozvoliti – zaključio je Čampara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA